Kategori:Carl Christian Nicolaj Balle komponist

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Spring til navigation Spring til søgning

Læs om Carl Christian Nicolaj Balle på Wikipedia

Pensionist Emil Balle-Petersen skrev i Horsens Folkeblad d. 28. decbr. 1961 en kronik om præsten og komponisten Carl Christian Nicolaj Balle, som han var oldebarn af, følgende om "Dejlig er den himmel blå".:

I en koralbog står der: "Anonym komponist, c. 1840", og i professors Berggreens koralbog 1853 står der: Komponeret c. 1840 af en gammel mand, der ellers ikke har givet sig af med komposition". Hermed har man hidtil ladet sig nøje, men nu er anonymiteten brudt, idet slægten i de allerseneste år har givet sin viden fra sig. Som komponistens oldebarn kan jeg bekræfte, at det var pastor Carl Christian Nicolaj Balle , der foruden en del andre smukke melodier også gav os denne: Dejlig er den himmel blå.

Emil Balle-Petersen skriver fortsat: Min farmor, Magdalene Nicoline Emilie Balle, har fortalt det til sine børn og børnebørn. Hun var ældste datter af pastor Balle, født 6.-11.1833 og således godt 21 år gammel, da pastor Balle døde året 1855.. Om hendes udsagn er der ingen tvivl. Men hvorfor ønskede pastor Balle i dette tilfælde at være anonym med hensyn til melodien? Herom kan vi kun gisne. Men det at pastor Balle under sine studier i København var elev hos komponisten C.E.F.Weyse, og at Weyse selv i 1837 havde komponeret en melodi til samme tekst, kan have bevirket, at Balle ikke ville have sit navn frem i denne forbindelse af veneration for sin gamle lærer. Hvorfor kom navnet så ikke med hos Berggreen i 1853. Weyse døde jo 1842. Vi ved det ikke, men det kunne måske bero på et ældre notat hos Berggreen foranlediget i sin tid af Balle. Balles nærmeste slægt forholdt sig i mange år tavs af grunde, som det her vil føre for vidt at komme ind på, men farmors udsagn er for os, hendes efterkommere, også fuldt tilstrækkeligt.

Nu håber vi blot, at disse oplysninger kan bevirke, at Balles navn kommer til at figurere, både i salmebogen og i højskolesangbogen, som den rette komponist til "Dejlig er den himmelblå".

Disse oplysninger er indtastet af Erik Johannes Balle Hasseriis, tip-oldebarn af pastor Balle.

Sider i kategorien "Carl Christian Nicolaj Balle komponist"

De 3 følgende sider er i denne kategori, ud af i alt 3: