Side:ØLD 23.08.2004. 13. afd. nr. B-3397-99. Københavns Havn A-S mod Trafikministeriet.pdf/21

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

- 21 -

havnens brugere i det omfang, brugernes ret er særlig beskyttet.

I notat af 3. marts 1989 vedrørende "Kritik af Justitsministeriets Notat om Københavns Havns retlige stilling" tog Trafikministeriet markant afstand fra Justitsministeriets notat og fremhævede bl.a., at udgangspunktet var den gældende lovs klare bestemmelse, at Københavns Havn er en selvejende institution. Trafikministeriet fremhævede, at i hvert fald tre interessenter, nemlig staten (i snæver forstand), kommunen og erhvervslivet havde interesser i havnen, og at den ikke kunne betegnes som en statsejet forvaltningsenhed, som staten kan gøre med, hvad den vil. Trafikministeriet fremhævede derimod havnens tilknytning til Københavns Kommune og bestred, at Københavns Havn er en særlig forvaltningsenhed i den betydning, at den var statslig.

Hvad angik havnens historiske forhold, kritiserede Trafikministeriet også på dette punkt Justitsministeriets notat. Trafikministeriet fandt, at Københavns Havn er beskyttet af Grundlovens § 73, og at statens tilegnelse af havnens formue ville være ekspropriation. Trafikministeriet fremhævede endvidere en lang række retlige og faktiske forhold vedrørende Justitsministeriets notat, som Trafikministeriet ikke kunne tiltræde, og tog således i det hele afstand fra notatet.

I en skrivelse af 12. april 1989 uddybede Trafikministeren Trafikministeriets synspunkter overfor Justitsministeren.

I 1991 pågik et lovforberedende arbejde vedrørende en ny havnelov. I den forbindelse blev Trafikministeriet på ny spurgt om ministeriets stilling til spørgsmålet om Københavns Havns retlige status. I notat af 4. april 1991, fremsendt med brev af samme dato fra Trafikministeriet til Justitsministeriet, fastholdt Trafikministeriet i det hele sin retlige vurdering