Side:ØLD 23.08.2004. 13. afd. nr. B-3397-99. Københavns Havn A-S mod Trafikministeriet.pdf/24

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

- 24 -

nen var et ønske om at kortlægge det offentlige engagement og interesse i "Fonde med offentlig interesse". Formuen i en række af disse fonde ville kunne aktiveres på flere forskellige måder med henblik på at tilgodese de statsfinansielle hensyn. Københavns Havn omtales i den nævnte publikation, og idet man tog udgangspunkt i Justitsministeriets notat af 22. februar 1989 konkluderede man, at Københavns Havns formue kunne inddrages i statskassen.

Da Københavns Havn blev opmærksom på publikationen, lod man straks foretage en juridisk undersøgelse af Københavns Havns retlige status. Den selvejende institutions advokat udarbejdede et notat af november 1998 om spørgsmålet, hvori der blev taget afstand fra Justitsministeriets konklusion fra 1989, og hvori det blev påpeget, at Københavns Havn var en selvejende institution, der var selvstændig ejer af sin egen formue, og som var beskyttet af Grundlovens § 73.

Ved aftale om finansloven for 1999 blev indbudgetteret et bidrag til budgetforbedringer på 500 mio. kr. for aktivering af fonde med offentlig interesse, f.eks. Vækstfonden og Københavns Havn.

Finanslovsaftalen medførte ikke, at der i 1999 blev forsøgt udtaget midler af Københavns Havn til at styrke statsfinanserne. Trafikministeriet og Finansministeriet bad i februar 1999 Rigsarkivet om at udarbejde en historisk redegørelse om Københavns Havns forvaltning. Københavns Havn var ikke bekendt med, at dette arbejde blev iværksat og fik først kendskab til redegørelsen, da den udkom i september 1999. På et særskilt spørgsmål fra staten om, hvorvidt Københavns Havn havde modtaget bidrag fra statskassen, Københavns Kommune eller private fra 1858 ff, konkluderede Rigsarkivet i notat af 14. november 1999 bl.a., at statskassens bidrag til Køben-