Side:ØLD 23.08.2004. 13. afd. nr. B-3397-99. Københavns Havn A-S mod Trafikministeriet.pdf/25

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

- 25 -

havns Havnevæsen i forhold til havnens samlede indtægter oprindeligt var marginale, og senere var der ingen bidrag.

Den 10. november 1999 forelå et nyt notat om Københavns Havns retlige stilling udarbejdet af Justitsministeriet, hvor ministeriet opretholdt sin konklusion fra 1989, at der ikke ville være tale om ekspropriation efter Grundlovens § 73 i forhold til Københavns Havn, hvis lovgivningsmagten foretager indgreb i havnens styrelses- og formueforhold m.v. Lovgivningsmagten ville således kunne overføre havnens formue til statskassen.

Den 26. november 1999 blev finansaftalen for 2000 indgået, hvorefter Københavns Havn skulle omdannes til et statsligt aktieselskab og i den forbindelse erlægge 1,75 mia. kr. til staten.

Den 29. november 1999 udtog Københavns Havn stævning mod staten, idet Københavns Havns opfattelse var, at havnen var en selvejende institution, der var beskyttet af Grundlovens § 73.

Under et møde i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation i december 1999 vedtog Borgerrepræsentationen med et flertal på 42 stemmer imod 7 en erklæring, hvorefter Borgerrepræsentati- onen på det kraftigste opfordrede Folketinget til at afstå fra at inddrage værdier fra Københavns Havn, således som det var forudsat i finanslovsaftalen.

Forslag til lov om Københavns Havn A/S blev fremsat den 16. december 1999 af Trafikministeren. Forslaget var baseret på, at Trafikministeren opretter et 100% ejet aktieselskab, jf. lovens § 1, stk. 1. Efter stk. 3 overtager det statslige aktieselskab Københavns Havn A/S samtlige institutionen Københavns Havns aktiver og samtlige passiver og forpligtelser af enhver art. I bemærkningerne til lovforslaget er det nævnt,