Side:ØLD 23.08.2004. 13. afd. nr. B-3397-99. Københavns Havn A-S mod Trafikministeriet.pdf/39

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

- 39 -

det statsfinansielle mål om at udtage 1,75 mia. kr. af den selvejende institution viser, at der foreligger lovgivningsmæssig magtfordrejning. Betydningen af dette forhold må under alle omstændigheder være, at den statslige overtagelse af den selvejende institutions formue ikke er sket i almenvellets interesse, hvorfor dette krav efter Grundlovens S 73 i nærværende sag ikke er opfyldt, jf. nedenfor.

Forholdet til Grundlovens S 73 - ugyldighed

Det er sagsøgers opfattelse, at ingen af deli Grundlovens § 73 fastsatte betingelser for den skete formueoverførsel fra den selvejende institution Københavns Havn til det statslige aktieselskab er opfyldt.

Sagsøger gør således gældende, at sagsøger er beskyttet af Grundlovens § 73, at lov om Københavns Havn A/S er en ekspropriationslov, og at de formelle betingelser for en ekspropriationslovs tilblivelse ikke er overholdt. Sagsøger gør endvidere gældende, at hensynet til almenvellet ikke kan begrunde indgrebet, idet statens overtagelse af den selvejende institutions formue i alt væsentligt er sket af statsfinansielle hensyn, og at dette hensyn i nærværende sag ikke opfylder kravet om, at almenvellet skal kræve afståelsen. Ved bedømmelsen af dette grundlovsbestemte krav må der i øvrigt lægges afgørende vægt på, at der er tale om et singulært indgreb alene rettet mod en enkelt formuebesidder, den selvejende institution. Med lov om Københavns Havn A/S er det endelig forudsat, at der ikke skal ydes erstatning til den selvejende institution.

Sagsøger gør i det hele gældende, at den manglende opfyldelse af Grundlovens § 73's betingelser medfører, at § 1, stk. 3, jf. § 1, stk. 1, i lov nr. 474 af 3l. maj 2000 om Københavns