Side:ØLD 23.08.2004. 13. afd. nr. B-3397-99. Københavns Havn A-S mod Trafikministeriet.pdf/42

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

- 42 -

2. Ved bedømmelsen af sagsøgers påstand må udgangspunktet tages i, at der allerede foreligger to retskraftige afgørelser mellem parterne:

2.1. Ved Østre Landsrets upåankede dom af 12. januar 1993, UfR 1993, side 413, blev følgende fastslået:

- At Københavns Havns administration og drift stedse er blevet reguleret af statsmagten.

- At det ikke er i strid med grundlovens § 73 at ændre formålsbestemmelsen for den selvejende institution Københavns Havn, således at havnen skulle tage planlægningsmæssige hensyn ved udnyttelsen af ledige arealer. Landsretten bemærkede, at ændringen "hovedsaglig (var) i overensstemmelse med havnens hidtil tilkendegivne målsætning".

Det fremgår af Havnens årsregnskab for 1993, at Havnen opfattede delmålet om arealomdannelse som markant nyt, og at varetagelsen af denne opgave har ført til ændring i Havnens organisatoriske opbygning.

2.2. Ved kendelse afsagt den 8. december 1999 af en voldgiftsret i sagen mellem Københavns Havn og Ørestadsselskabet I/S udtalte voldgiftsretten:

På denne baggrund og i øvrigt med støtte i lovens forarbejder må Københavns Havn også efter ikrafttrædelsen af 1992-loven anses som en særlig forvaltningsenhed, der skal udøve sin virksomhed på et sagligt grundlag inden for de rammer, der gælder for offentlige myndigheder".

Kendelsen er i overensstemmelse med Højesterets dom i UfR 1956, side 289 H. Da Ørestadsselskabet er et interessentskab, der ejes af staten og Københavns Kommune i forholdet 45:55,