Side:Carl Georg Holck - Den danske Statsforfatningsret - Anden Del.pdf/102

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

94

at de af Rigsdagen ansatte, lønnede Embedsmænd vedblive at fungere i den nye Samling, uden at der bliver Spørgsmaal om nogen ny Udnævnelse. I disse Tilfælde repekteres kun de i den foregaaende Samling trufne, endelige Beslutninger, men der er ikke Spørgsmaal om at bygge videre paa det ved dem tilveiebragte Grundlag. Derimod indeholdes et mærkeligt Exempel paa en retlig Kontinuitet mellem de forskjellige Rigsdagssamlinger, endog i forskjellige Valgperioder, i Grl. § 95, idet en Grundlovsforandrings Tilveiebringelse netop er betinget af, at den nye Rigsdagssamling slutter sig til og bygger videre paa det af den tidligere tilveiebragte Grundlag, men denne paa ganske eiendommelige Hensyn grundede Forskrift, som derhos efter den nugjældende Grundlov ikke angaaer Forholdet mellem den sluttede Rigsdag og den paafølgende Rigsdagssamling, s. derimod Grl. 1849 § 100, kan naturligvis ikke svække Rigtigheden af den opstillede Hovedregel.


§ 108. Fortsættelse. Om Rigsdagens Udsættelse.

Medens Rigsdagen ikke er berettiget til paa egen Haand at udsætte sine Møder[1]), tillægger Grl. § 21 Kongen Ret til under visse Betingelser at udsætte den ordentlige Rigsdags Møder. Disse Betingelser eller Begrændsninger af Kongens Ret ere følgende:
 1. Grundloven forudsætter uden Tvivl, at Rigsdagen er samlet paa den Tid, Udsættelsen finder Sted, s. Grl. § 21, uden ordentlige Rigsdags Møder: og Grl. § 41. Denne Opfattelse følges ogsaa i Praxis, idet man i de Tilfælde, hvor Rigsdagen ikke allerede var samlet paa den Tid, da der blev Spørgsmaal om Udsættelsen, stadig har iagttaget den Fremgangsmaade at lade Rigsdagen træde sammen og konstituere sig og først derefter udsætte dens Møder, s. Aab

  1. Hermed er det naturligvis ikke udelukket, at Formændene i de enkelte Thing paa Grund af manglende Forhandlingsgjenstande. Helligdage eller deslige kunne udsætte Thingets Møder en kort Tid.