Side:Carl Georg Holck - Den danske Statsforfatningsret - Anden Del.pdf/20

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

12

ter, s. Rigsdagstidende 1848-49, 3411. Derimod er man uden Tvivl ikke berettiget til at fordre, at den Paagjældende skal have havt fast Bopæl i det sidste Aar paa det Sted, hvor han opholder sig paa Valgtiden, s. Grl. § 30d, smh. med §§ 35,38, Grl. 1849 §§ 35d, 41, Valglov 7. Juli 1848 § 7f, og det er endog tvivlsomt, om Opholdet skal have været uafbrudt, s. Skr. 11. Aug. 1848 Nr. 2.

Med Hensyn til de tvende sidstnævnte Betingelser er det tilstrækkeligt, at de paagjældende Terminer ere udløbne paa den Tid, Valget foregaaer. Ved særegne Tillægslister sørges der for, at de, der ved Valglisternes Affattelse endnu ikke have opfyldt disse Betingelser, men kunne ventes at ville opfylde dem i Løbet af det Aar, for hvilket Valglisterne skulle gjælde, kunne komme til at udøve deres Valgret, saafremt de inden Valgdagen have fyldestgjort Betingelserne for samme, s. Valglov §§ 10, 21.

Valgret eller Valgbarhed er ikke betinget af, at Vedkommende bekjender sig til en særegen Religion, s. Grl. § 30, 79, s. derimod med Hensyn til Valgbarhed Fdn. 15. Mai 1834 § 4 Nr. 2, 15. Febr. 1854 § 20, 11. Juni 1854 § 20. Den Omstændighed, at ethvert nyt Medlem af Rigsdagen, naar Gyldigheden af hans Valg er anerkjendt, ifølge Grl. § 55 skal aflægge Ed paa Grundloven, kan vel bevirke, at den, der ikke kan aflægge Eden i nogen af de ved Lovgivningen foreskrevne Former, ikke kan udøve nogen Funktion som Rigsdagsmand, men Valget taber dog ikke derved sin Gyldighed, og den nærmeste Konsekvents af et saadant Tilfældes Indtræden synes kun at være den, at der fra Lovgivningens Side snarest muligt maa træffes Foranstaltninger til at afhjælpe den i Edsformularen liggende Hindring for, at den Valgte kan udøve sin Ret som Rigsdagsmand.

§ 79. Forsættelse.

 B. Som negative Betingelser for Valgretten eller saadanne Forhold, hvis Tilstedeværelse indeholde enret