Side:Christianiadommen - Østre Landsrets dom af 10. februar 1977.djvu/107

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er blevet korrekturlæst

- 107 -

Når man fra Christiania har henvendt sig om pengehjælp, er det blevet godt modtaget. Dette gælder ikke i samme grad institutionsdirektoratet under Københavnskommune.

 Vidnet har rapporteret mange steder hen, såvel til socialministeriet som til kommunen, herunder især til det tidligere børne- og ungdomsværn og til sundhedsmyndighederne. Hun har beskrevet det arbejde, der er gjort, og på baggrund heraf ansøgt om økonomisk hjælp. Når socialministeren har fået forespørgsler fra folketingets socialudvalg, har vidnet bistået med at udarbejde svar. Socialministeriet kom til at spille en central rolle, da Christiania blev udnævnt til et socialt eksperiment. Hvis man fra starten havde været åben overfor eksperimentet, ville erfaringerne formentlig være blevet rigere. Vidnet har personlig gennem arbejdet i Christiania draget erfaringer med hensyn til de mangler, der er ved det hidtidige behandlingssystem. Der har ikke fundet systematiske iagttagelser sted, mens arbejdet stod på.

 Myndighedernes åbenhed overfor Christiania var størst i den optimistiske periode, der nok begyndte først i 1973. Efter ministerskiftet i efteråret 1973 kom en vending. De nye ministre lagde ikke skjul på, at de havde en anden indstilling. Ved et møde i oktober (bilag 109) udtalte de, at de så langt mere negativt på Christiania end deres forgængere. Der blev tale om i langt højere grad at normalisere på myndighedernes præmisser.

 Den første mere betydningsfulde rapport fra vidnets side er af april 1972 (bilag 300) til sooialministeriet. Den er skrevet med henblik på et møde mellem ministre, deriblandt justitsministeren, der skulle være med på grund af alarmerende indberetninger fra politiet. Rygterne gik, at man på grund af