Side:Christianiadommen - Østre Landsrets dom af 10. februar 1977.djvu/110

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er blevet korrekturlæst

- 110 -

hvad man siger eller tidligere har været. I Christiania bliver man for eksempel ikke bedømt som stofmisbruger, men efter hvad man gør for at komme ud af stofmisbruget.

 Vidnet har haft nær kontakt med børnemagtsgruppen. Hun har været en af de få udefra, der blev accepteret. En episode vedrørende politiets tvangsmæssige fjernelse af en 14-årige pige fra Christiania gav vidnet anledning til en klage til socialministeriet og var baggrunden for et ønske om nærmere samarbejde med politiet.

 Det lykkedes ikke at få et godt forhold til politiet. Man har forsøgt både på formelt og uformelt plan. Der blev aftalt nogle uformelle møder, men trods Christianitternes evige opfordringer blev de aldrig til noget. En repræsentant for politiet har til vidnet sagt, at politiet ikke kunne deltage i forhandlinger med personer, som måske begår ulovligheder, for eksempel hashrygning. Der er ikke fra politiets side lagt vidnet hindringer i vejen for arbejdet. For nylig blev en 14-årig pige afhentet af uropatruljen, uden at denne først havde søgt kontakt med Københavns børne- og ungdomsværn. Vidnet har overfor såvel menige betjente som politiets ledelse præciseret, at uropatruljen inden indgriben først bør kontakte de sociale myndigheder, som jævnligt færdes i Christiania.

 Vidnet opfatter Christianias eksistens som en konsekvens af de sociale forhold. Uden arbejdsløshed og dårlige boligforhold og uden den øgede specialisering og mekanisering af produktionen ville Christiania ikke være opstået. Mange af de unge derude har aldrig haft egen bolig. Christiania er det første sted, hvor de har fået lov til at fungere på egne præmisser. Der stilles store krav på arbejdsmarkedet, og unge, som