Side:Christianiadommen - Østre Landsrets dom af 10. februar 1977.djvu/129

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

- 129 -

meddeler, at nu er der indgået den og den aftale, for eksempel om betaling for el og vand, og at den bør over- holdes. El- og vandaftalen har først været forhandlet over flere gange frem og tilbage mellem myndighederne og Christianias forhandlingsgruppe. Christiania "som sådan" havde påtaget sig at indsamle penge for vand og el og over- lade pengene til myndighederne. Ved forhandlingsgruppens med- underskrift på den foreløbige aftale af 31. maj 1972 er der ikke blot skabt ret, men også pligt for Christiania. Den be- tragtes fortsat som bindende, også for så vidt angår dem, der er flyttet ind efter den 31. maj 1972. Det er imidlertid den eneste skriftlige aftale, der betragtes som fortsat bindende.

Christianias sanktionsmulighed overfor den enkelte christianit er kun af moralsk karakter. Folk, der er kommet til Christiania efter den 31. maj 1972, er blevet bekendt med aftalen, vel ikke i enkeltheder men "hen ad vejen", blandt andet når områdekassereren er kommet for at kræve penge op. Aftalen er ikke opslået i Christiania. På infor- mationskontoret er man ikke nmiddelbart bekendt med, hvem der flytter ind og hvornår. Kontoret fører ikke kontrol.med ind- og udflytning men har til en vis grad kendskab dertil»

Christiania ei- i princippet åbent for alle,: både med hen- syn til bosætning og med hensyn til aktiviteter. I praksis" forsager man ved samtale at pejle sig ind på folk. Igennem denne proces afklares det overfor den enkelte, om der er be- tingelser for bosætning. De pågældende gøres samtidig bekendt med, at der er forpligtelse til betaling for el og vand.

Fristaden har forskellige konti. Dels fælleskassen, dels el- og vandkontoen, som er en checkkonto. Vidnet er ikke helt klar over, hvem der har hæveret til checkkontoen; hovedkas-