Side:Christianiadommen - Østre Landsrets dom af 10. februar 1977.djvu/65

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

- 65 -

Beboerne mente selv, at de i forhold til politiet ikke blev behandlet som andre. Tilmelding til folkeregisteret var også et særligt forhold, og det samme gjaldt momsregistrering. Alle sådanne Spørgsmål blev tid til anden drøftet af vidnet med repræsentanter for Christiania. "Normalisering" betød ikke indførelsen af samme regler som i det almindelige samfund. Vidnet kan ikke angive begrebets positive indhold men må henvise til eksemplifikationen, hvortil vidnet har føjet spørgsmålet om betaling for benyttelse af el og vand. Det drejede sig ikke om en fuldstændig lovliggørelse af tilstandene; man kan godt beskrive det som "en vis orden i den ulovlige benyttelse" eller som "fjernelse af de værste anstødsstene".

 Udtrykket "socialt eksperiment" kan vidnet heller ikke nærmere definere. Dette spørgsmål må stilles til socialministeren, der på mødet den 14. juni 1973 gav udtryk for, at der var tale om "taber"-grupper, som måtte have krav på en særlig behandling, da samfundets hidtidige tilbud ikke havde vist sig tilfredsstillende eller ikke var blevet modtaget af de pågældende. Der blev - så vidt det er vidnet bekendt vi ikke angivet nogen bestemt målsætning for det sociale eksperiment eller institueret en særlig overvågning deraf. Der er ikke foretaget nogen officiel bedømmelse af eksperimentet, men enkeltpersoner i ind- og udlandet har skrevet monografier om emnet.

 I udtrykket "formentlig 3 år" lå en tidsmæssig usikkerhed.

 Den foreløbige aftale af 31. maj 1972 var den første normalisering", som blev nedfældet skriftligt; men forud derfor var gået adskillige møder.

 Referatet (bilag 11) af mødet den 14. juni 1973 er udfærdiget på grundlag af vidnets notater under mødet til støtte