Side:Danmark-Norges indre historie under enevælden 1.djvu/274

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

254 Ellevte Kapitel.

til Trondhjems Handelsdistrikt. Vi gjenkjende Tonen fra Kristiansands Særrettigheder, naar vi i de Privilegier, der den 7. Marts 1682 bleve givne Trondhjem. læse^ at enhver af „Bebyggeme" i de tvende vigtige Handels- pladser i Romsdalen og Nordmør^ nemlig Molde og Lille Fosen (det senere Kristiansund), for saavidt han brugte borgerlig Næring, skulde være forpligtet til enten at fljrtte til denne By eller inden Aar og Dag opbygge saa godt et Hus i Trondhjem, som det var, hvori han nu boede; det blev paalagt dem. der levede paa Smaaste- derne og Havnene ved Fjordene, at flytte til Trondhjem*), ingen Fedevarer maatte føres til Nordmør eller Boms- dalen, og den alier meste Handel blev forbudt i disse tvende Len. Lettedes de strænge Forbud end senere her noget ligesom andensteds, blev det dog ogsaa i disse Egne regelmæssig kun Indførsel af Kom fra Danmark og Udførsel af Trælast, der blev tilladt. Nummedalens Fogderi maatte af Hensyn til Trondhjems formentlige Interesser helt undvære en Handelsplads, hvorfra Varer kunde udskibes, det maatte nøjes med et Par Markeder. Selv saadanne bleve ikke taalte, saasnart de truede med at skade Trondhjems Handel. Saaledes blev Markedet ved Ørkedalsøre afskaffet, fordi det laa for nær ved Byen.

Det var Sidestykket til slige Anordninger, om end efter mindre Omfang, naar Tønsberg fik Eneret til Handel i et Distrikt indtil 3 norske Miles Afstand, saaledes at alle Strandsiddere i dette Distrikt skulde tage Borgerskab i denne By, og de, der allerede vare Borgere, flytte ind


29. April 1702 blev det tilladt Indbyggerne i de fire Sølen selv at føre deres Varer enten til Bergen eller til Trondhjem; men Bergens Borgere maatte ikke sejle til de 4 Sølen.

  • ) Videre gaaende Fritagelser gaves kun for ganske kort Tid,

.som naar det 1706 blev tilladt Indbyggerne i Nordmør og Romsdal at kjøbe fremmed Korn paa Toldstederne. (Bente- kammerprotokol 8. Jannar 1707).