Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/504

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
480 Domkirken i Roskilde bygges.

samt al kongelig Afgift og alle Bøder af de undergivne, kun med Undtagelse af Fredkøb (Afgift, hvormed den fredløse atter købte sig Fred af Kongen), Ledingsbøder og Redskud, naar Kongen selv rejste. For disse Indtægter skulde der indrettes Præbender for en Provst og ni Brødre samt en Domskole til Uddannelse af gejstlige.

Dette var en betydningsfuld og nødvendig Forøgelse af Lundestiftets Indtægter, saafremt det virkelig skulde berede sig til at være Midtpunkt for de nordiske Landes Kirker. Dalbykirken nød ligeledes godt af Knuds Gavmildhed, her havde allerede hans Fader rejst eller i alt Fald paabegyndt prægtige Bygninger; enkelte Dele af den nu staaende Kirkes Langhus stamme vistnok fra den oprindelige Kirke. Roskildekirken var bleven rigt betænkt af Kong Svend, og det anselige Gudshus, som Biskop Vilhelm havde begyndt, søgte hans Efterfølger Svend Nordmand at fuldføre; dets Bygninger findes dog ikke mere, de stode paa samme Plet som den nuværende Domkirke inden for dens Omrids. Kirken var rejst af udmærket Stentavleværk, nemlig af hugne Fraadsten, desuden smykket med marmorlignende Søjler; maaske kan Domkapitlets ældste Segl give en Forestilling om Kirkens Udseende (Fig. 179). Bisp Svend skænkede Kirken en herlig Lysekrone og var i det hele Kirkens Velgører; han gav af sit Bordgods saa meget, at der kunde oprettes 15 Præbender deraf, og byggede et Stenkloster til Opholdssted for Kannikerne. En anden skøn Kirke opførte den nidkære Bisp ligeledes i Roskilde, nemlig Vor Frue Kirke; den blev bygget af Fraadstenskvadre i Form af en treskibet Basilika med Bjælkeloft; af den stærkt ombyggede Kirke staa endnu Dele af Hovedskibets Sidemure, der ses at have hvilet paa firkantede Piller, forbundne med Rundbuer, Muren ovenover er dannet af smalle, i Siksak lagte Kvadre (Fig. 180). Desuden byggede Svend en Kirke for Vor Frue i Ringsted og en Mikaelskirke i Slagelse.

Paa Torvet i Odense stod der en Trækirke, som havde vundet særlig Ry, efter at Knud fra England havde medbragt og her nedlagt Relikvierne af St. Alban, den berømte engelske Helgen, der

180. Parti af Midtskibet i Vor Frue Kirke i Roskilde i dets oprindelige Skikkelse.