Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/769

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
Sverker Karlssøn opdrages i Danmark. 741

Ikke længe efter drog Valdemar med hele sin Hær »fredelig til Danmark uden at gøre nogen Mand Meen«. I Virkeligheden blandede han sig ikke senere i Norges Forhold.

Sverige var endnu stadig ikke kommet ud over den Slægtkamp mellem forskellige Kongeætter, der havde været dets Lod i nogle Menneskealdere. Det kunde ikke undgaas, at disse Uroligheder kom til at paavirke Danmark. Kong Karl, Sverkers Søn, der i seks Aar havde været Sveriges Konge (1161—67), havde ægtet Kristine, en Datter af Stig Hvitaleder i Skaane og Kong Valdemars Søster Margrete, og hun havde født ham en Søn Sverker. Men Karl blev overfaldet og dræbt paa Visingsø i Vettern af Knud, Erik den helliges Søn, der nu bemægtigede sig Tronen. Karls spæde Søn blev under mange Farer ført til Danmark, og her voksede han op hos Moderens Slægt og blev en niogtyveaarig Mand, inden der frembød sig Lejlighed til at kunne gøre Krav gældende paa Sveriges Trone. Først da Kong Knud Erikssøn døde, lode Svenskerne Sverker rolig bestige Tronen 1196. I Danmark havde han ægtet Benedikte, en Datter af Ebbe Sunesøn til Knardrup; hun døde dog tidligt, og Sverker tog den mægtige Birger Jarls Datter Inge-gerd til Dronning.

I nogle Aar regerede Sverker i Ro. Kong Knuds Sønner opholdt sig ved hans Hof, men da de sammensvore sig mod Kongen, kom det til Uroligheder, og i Kampen faldt tre af Kongesønnerne. Den fjerde Søn Erik flygtede til Norge, og han vidste i den følgende Tid at skaffe sig saa stærk Tilslutning i Sverige, at Sverker saa sig nødsaget til at flygte til Danmark for her at faa Hjælp hos sin Moders Slægt og sin afdøde Hustrus Frænder. De danske Stor-mænd rustede en Hær og rykkede ind i Vestergøtland; dens Anfører var Ebbe Sunesøn, ved hans Side fandtes hans tre Brødre Lars, Jakob og Biskop Peder af Roskilde. Ved Lena (Kongslena) mødtes Hærene den 31. Januar 1208; den blodige Kamp endte med de Danskes Nederlag og Sverkers Flugt, to af hans Svogre Ebbe og Lars faldt. Længe mindedes danske og svenske Folkeviser Kampen:

Imellem Bjerge og Dale
der gælder [skriger] baade Ugle og Om.
der græder saa mangen Enke
og halv flere faderløse Børn.