Dominikanere komme til Danmark. | 805 |
mellem Helgenerne, og Honorius overdrog Anders og to andre Gejstlige at undersøge nøjere, hvorledes det forholdt sig med de paaberaabte Jærtegn. Støttet paa deres Indberetning optog Paven derpaa Abbed Vilhelm mellem Helgenerne (1224). Fjorten Aar senere blev hans Lig højtidelig overført til Stenkirken.
Siden Knud den helliges Dage var Helgenglorien kommen til at straale over et stort Antal Mænd i Danmark. Men Abbed Vilhelm var ogsaa den sidste i Rækken, Danmark fik ikke senere under Katolicismen nogen ny, af den romerske Kurie erkendt Helgen. En ældre Tid af Kirkens Historie i Danmark er med Vilhelms Død gaaet til Ende; det er Mænd af anden Art og Støbning end fromme Munkeskikkelser, der i de følgende Tidsaldre mest tildrage sig Opmærksomheden.
Og dog satte Munkelivet paa den Tid en ny og betydningsfuld Frugt ogsaa her i Danmark. Det var paa Laterankonciliet 1215 bleven bestemt, at der ingen ny Munkeorden skulde oprettes, men allerede næste Aar overtraadte Paven Bestemmelsen, og faa Aar senere kom Munke af den nye Orden til Danmark. Spanieren Domingo havde virket for en Omvendelse af Kætterne i Sydfrankrig blot ved Ordets egen Magt; barfodede vare han og hans Fæller parvis dragne om og havde ved Prædiken søgt at udrydde Vildfarelserne. Paa et almindeligt Møde, som den af Dominikus stiftede Orden holdt i Bologna 1220, blev det fastslaaet, at dens Klostre slet ikke maatte have faste Indtægter, men denne Regel blev i den følgende Tid ikke overholdt, hvorimod Fordringen om, at den enkelte Munk skulde være fuldkommen fattig, strengt gennemførtes. I Bologna traf Dominikus en dansk Mand Salomon fra Aarhus, som med Begejstring greb Tanken om at indføre Munkeordenen i Danmark. Med Breve fra Paven og Dominikus drog han over en flandersk Havn hjem; han blev paa Søen overfaldet af en voldsom Storm, og Døden vilde have været ham vis, om ikke Dominikus, saaledes som Salomon var bleven vaer, havde løftet Skibet ud af Bølgerne paa sine Arme. Dette skete i Dominikus' Dødsaar 1221. I København traf han Ærkebisp Anders, der viste varm Begejstring for Ordenen; han byggede en Klosterbygning for dem i Lund (1221), og hurtigt rejste der sig Klostre for Munkene i den sorte Kutte i de andre Købstæder. Ogsaa til Reval blev der sendt Prædikebrødre (1229), som kunde medvirke ved Hedningernes Omvendelse.
Omtrent samtidig vare Franciskanerne komne til Landet. Den sværmeriske, inderlig fromme Frans af Assisi havde forktyndt