Side:Det Ny Testament oversat med Anmærkning til Oplysning for kristne Lægfolk Bind II.djvu/313

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er blevet korrekturlæst

303

Pavlus's første Brev til Tessalonikerne, 1. Kap.

gelse[1], efterdi vort Evangelium kom ikke til eder i Tale alene, men ogsaa i Kraft og i den Hellig-Aand og i fuld Overbevisning[2], alt som I vide, hvorledes vi færdedes iblandt eder for eders Skyld[3]. Og I have stræbt at ligne os, ja Herren, idet I toge imod Ordet under megen Trængsel med den Hellig-Aands Glæde[4], saa at I ere blevne et Forbillede for alle de troende i Makedonien og i Akaja[5]. Thi ud fra eder har Herrens Ord runget, ikke alene i Makedonien og Akaja, men allevegne er eders Tro paa Gud kommen ud, saa at vi ikke have behov at tale derom[6]. Thi de fortælle selv om os, hvordan en Indgang vi fandt hos eder, og hvorledes I vendte om til Gud fra Afguderne, til at tjene den levende og sande Gud[7] og vente paa hans Søn fra Himlene[8], hvem han oprejste fra de døde, Jesus, som frier os fra den kommende Vrede[9].


  1. d. e. thi vi vide, at I ere udvalgte af Gud, og at det derfor er ham, vi have at takke for eders Tro, Kjærlighed og Haab, fordi den er Frugt af hans udvælgende Naade, som I ved eders Kaldelse ved Evangeliet fik Del i (jfr. 1 Kor. 1, 26 f.).
  2. V. 5-7 viser, hvorfor Ap. kan være vis paa, at de høre til Guds udvalgte, nemlig efterdi det var den Hellig-Aand, som baade gav hans Prædiken sin Kraft, saa han kunde tale i fuld Overbevisning (jfr. 1 Kor 2, 4 f.), og som (V. 6) gjorde Tess. saa glade ved Evangeliet, at de. modtoge det, trods al Trængsel.
  3. Vi søgte ikke vort eget, men eders Frelse.
  4. Det er den Hellig-Aand, som virker Glæden over Evangeliet (jfr. Ap. Gj. 8, 8; Rom. 14, 17 o. a.); thi dette byder ikke jordisk Fordel.
  5. Akaja, ɔ: hele Grækenland, Ap. Gj. 18, 12.
  6. Herrens Ord har runget (som Klangen af en Basun e. lign.), dels til Styrkelse for de troende, dels til at berede Vej hos dem, der endnu ikke havde hørt Ordet. — Fordi Tessalonika stod i saa livligt Handelssamkvem til alle Sider, kunde Menighedens Tro snart komme ud, blive bekjendt, saaledes at Ap. ikke behøvede at tale, fortælle derom.
  7. Heraf fremgaar, at den aldeles overvejende Del af den tessaloniske Menighed var Hedningekristne; jfr. Ap. Gj. 17, 4.
  8. Jfr. Fil. 3, 20.
  9. Jesu Opstandelse fremhæves som Beviset paa, at han er Guds Søn og Frelseren (Ap. Gj. 17. 31; Rom. 1, 4 o. a.). Den kommende Vrede er ikke alene den tilkommende, som skal aabenbares paa Dommens Dag, men ogsaa den, der alt nu kommer over de gjenstridige; se Ef. 5, 6. — V. 9-10 minder mærkelig om Grundtanken i Pavlus's Prædiken i Atén, Ap. Gj. 17, 22-31.