Side:Det kongelige danske Videnskabernes Selskabs Skrivter for Aar 1807 og 1808, femte Bind.djvu/25

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er blevet korrekturlæst

19

være evig, at den var udödelig, og ikke kunde forældes[1]. Derimod troede andre, at Verden skulde forgaae ved Ild; og, af dem meende nogle, at den hele Verden skulde forbrændes; andre, at ikkun en Deel af den, og at, en Deel efter den an­den skulde forbrændes, og at en Verden skulde födes af den an­dens Undergang[2]. Saaledes vare de og forskiellige i deres Meninger om Sielens Tilstand citer Legemets Død. Omtalte Panætius negtede gandske et Liv efter dette[3]. De fleste, blandt hvilke Seneca, vare uvisse om Sielens Udödelighed, men neg­tede den ikke; nogle, som paastode dens Udödelighed, troede at de Vises Siele allene blive ved, af hvilken Mening Chrysippus var. Cleanthes derimod troede, at alle Siele skulle blive ved efter Legemets Död[4]. Saa forskiellige vare Stoikerne i deres Meninger om Sielens Udødelighed, skiöndt deres Formand Zeno skal have lært, at alle Siele, gode og onde, vare udödelige[5].

I den praktiske Philosophie vare Stoikernes Meninger ligesaa forskiellige. Ikkun et Par Exempler. Chrysippus lærde, at Dyden kunde tabes; Cleanthes derimod paastod, at den ikke kunde tabes. Zeno og Chrysippus meende, at Dyden var nok til et lyksaligt Liv. Posidonius og Panætius vare af den mod-

  1. Stobæi Eclogæ physicæ cap. 24 Diogenes Laertius lib. 7. Segm. 142 Epiphanius adversus hæreses. lib. 3. Tom. 2 pag. 1090.
  2. Origines Philosophumena cap. 21. pag. 146. seq.
  3. Cic. Tuscul. Quæst lib. 1 Sect. 79.
  4. Diogenes Laertius lib. 7 Segm. 156. 157.
  5. Lactantius de vita beata lib. 7 cap. 7.