Side:Rigsretsdom af 22. juni 1995.pdf/19

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
531 Rigsretsdom 22. juni 1995

 Igennem 1988 blev berostillelsen stadig mere kritisabel. Antallet af familiesammenføringssager, der ikke kunne færdigekspederes på grund af beslutningen om berostillelse, voksede, og et stigende antal sager blev omfattet af 2-års reglen i § 19. Erik Ninn-Hansen vidste, at ansøgerne havde krav på opholdstilladelse, og fra slutningen af februar 1988 var han af Justitsministeriets embedsmænd orienteret om, at meddelelse af tilladelserne alene beroede på hans ordre, og at kun ansøgninger, hvor der forelå særlige omstændigheder, blev imødekommet.
 Ved bedømmelsen af, om og i givet fald fra hvilket tidspunkt gerningsindholdet i ministeransvarlighedslovens § 5, stk. 1, er realiseret, har vi forskellige opfattelser.
 8 dommere anfører herom, at det - som nævnt ovenfor - efter oplysningerne fra Udenrigsministeriet i november - december 1987 om forholdene på Sri Lanka måtte stå klart, at enhver aktuel mulighed for tvangsmæssig hjemsendelse af herboende tamilske flygtninge var udelukket. At dette også var opfattelsen i administrationen fremgår af, at der som tidligere nævnt frem til juni 1988 uden videre blev givet asyl til tamilske asylansøgere. En fortsat berostillelse efter årsskiftet 1987/88 kan derfor ikke blot anskues som et spørgsmål om en mere eller mindre kritisabel forvaltning. Berostillelsen var fra dette tidspunkt, hvor en hjemsendelse af de herboende tamilske flygtninge ikke længere fremstod som en realistisk mulighed, en krænkelse af deres familiemedlemmers lovfæstede og elementære krav på familiesammenføring efter udlændingelovens § 9. Den var tillige i