Side:Rigsretsdom af 22. juni 1995.pdf/6

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
Rigsretsdom 22. juni 1995 518

under hensyn til anklageskriftets udformning og som et led i en samlet vurdering at burde tage stilling til, om Erik Ninn-Hansen gav ordre til berostillelse og i bekræftende fald hvornår. De bemærker herom, at det efter vidneforklaringerne og det efterfølgende begivenhedsforløb må anses for bevist, at Erik Ninn-Hansen efter mødet i regeringens flygtningeudvalg den 23. september 1987 gav en mundtlig ordre om berostillelse.
 Med enkelte undtagelser undlod Direktoratet for Udlændinge herefter at meddele tilladelse til familiesammenføring med herboende tamilere. Dette betød dog ikke, at direktoratets behandling af disse sager blev indstillet, idet de blev færdigbehandlet, således at der i alt væsentligt kun manglede en underskrift. Der blev tillige udarbejdet en liste over de sager, hvor ansøgernes herboende pårørende havde boet i Danmark i mindre end 2 år. Endelig anmodede direktoratet den 25. september 1987 Udenrigsministeriet om en vurdering af situationen i Sri Lanka, herunder af risikoen for, at tamilere ville blive udsat for forfølgelse i forbindelse med en tilbagevenden til hjemlandet.
 I et notat af 13. november 1987, der den 20. november af Erik Ninn-Hansen blev sendt til Folketingets Retsudvalg, oplyste Udenrigsministeriet blandt andet, at "udsigten til en tilbagevenden af flygtninge fra Danmark er ... ikke gode. Det skønnes, at der kan gå mange måneder, måske år, før flygtninge fra Europa vil få adgang til de tamilske provinser". I fortsættelse heraf meddelte Udenrigsministeriet i en skrivelse af 1. december 1987 Direktoratet for