Side:Sagen om Irak-krigens grundlovsmæssighed (søgsmålskompetence) Østre Landsrets dom af 11. april 2007.pdf/11

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

- 11 -

De danske styrkebidrag består hovedsageligt af fastansat personel og af personel på reaktionsstyrkekontrakt fra Den Danske Internationale Brigade. ...
...
Bidragene vil foreløbig blive udsendt for en seks måneders periode.
..."

Folketinget vedtog den 10. oktober 2003 folketingsbeslutning om styrkelse af det danske bidrag til den multinationale sikringsstyrke i Irak.

Denne folketingsbeslutning har følgende ordlyd:

"Folketinget meddeler sit samtykke til, at et forøget antal danske militære styrker stilles til rådighed for den multinationale sikringsstyrke i Irak, herunder at danske militære styrker stilles til rådighed for beskyttelsen af civilt dansk personel og ejendom i landet."

I bemærkningerne til beslutningsforslaget (B 1), der blev fremsat af udenrigsministeren (Per Stig Møller) den 7. oktober 2003, anføres blandt andet følgende, jf. Folketingstidende 2003-04, tillæg A, side 3:

"...
II. I henhold til FNs Sikkerhedsråds resolution 1483 af 22. maj 2003 påhviler det formelle ansvar for opretholdelse af lov og orden i Irak USA og Storbritannien ("Coalition Provisional Authority" eller Koalitionsmyndigheden). På de to landes initiativ er der oprettet en multinational sikringsstyrke m.h.p. at skabe sikre rammer for genopbygningen af Irak, den humanitære indsats i landet og den irakiske befolknings bestræbelser på at gennemføre en politisk overgangsproces. ...
III. Med FNs Sikkerhedsråds resolution 1483 af 22. maj 2003 bød Sikkerhedsrådet FNs medlemslandes bidrag med personel og udstyr til styrkelse af stabilitet og sikkerhed i Irak velkommen. Med resolutionen anerkendte Sikkerhedsrådet USAs og Storbritanniens status som besættelsesmagter efter den humanitære folkeret og ophævede de civile sanktioner. Ved resolution 1500 af 14. august 2003, bød Sikkerhedsrådet dannelsen af et irakisk Regeringsråd velkommen, og etablerede FNs bistandsmission for Irak. I Sikkerhedsrådet pågår for øjeblikket forhandlinger om yderligere styrkelse af FNs rolle i Irak. Også spørgsmålet om sikringsstyrkens rolle indgår i disse drøftelser.
..."

Den 2. december 2003 vedtog Folketinget folketingsbeslutning om fortsat dansk bidrag til den multinationale sikringsstyrke i Irak. Beslutningsforslag (B 56) blev fremsat den 18. november 2003 af udenrigsministeren (Per Stig Møller). Af bemærkningerne til dette fremgår blandt andet følgende, jf. Folketingstidende 2003-04, tillæg A, side 2760f.: