Side:Sagen om Irak-krigens grundlovsmæssighed (søgsmålskompetence) Østre Landsrets dom af 11. april 2007.pdf/4

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

- 4 -

påstået afvisning, subsidiært frifindelse.

Sagsøgerne i begge sager har over for sagsøgtes afvisningspåstande nedlagt påstand om, at sagerne fremmes til påkendelse af realiteten.

Landsretten har ved kendelse af 21. august 2006 bestemt, at sagsøgtes afvisningspåstande skulle udskilles til særskilt behandling og afgørelse.

Der er i begge sager meddelt mandanterne fri proces.

Sagerne har været forhandlet sammen, jf. retsplejelovens § 254.

Grundlaget for indsatsen i Irak

Folketingsbeslutning af 21. marts 2003 om dansk militær deltagelse i en multinational indsats i Irak har følgende ordlyd:

"Folketinget meddeler sit samtykke til, at danske militære styrker stilles til rådighed for en multinational indsats i Irak."

I bemærkningerne til beslutningsforslaget (B 118), der blev fremsat af udenrigsministeren (Per Stig Møller) den 18. marts 2003, anføres følgende, jf. Folketingstidende 2002-03, tillæg A, side 6150ff.:

"I. Det internationale samfund har i en årrække gjort sig betydelige anstrengelser for - bl.a. gennem våbeninspektion - at sikre tilintetgørelse af Iraks masseødelæggelsesvåben. Bestræbelserne har været forankret i en række centrale resolutioner fra FNs Sikkerhedsråd.
I resolution 678 af 29. november 1990 gav FNs Sikkerhedsråd i henhold FN-pagtens kapitel VII bemyndigelse til anvendelse af alle nødvendige midler for at genoprette international fred og sikkerhed i regionen. Resolution 678 udgjorde grundlaget for de allieredes militære indsats mod Irak under Golfkrigen i 1991. FNs Sikkerhedsråd har ikke truffet beslutning om tilbagekaldelse af denne bemyndigelse til magtanvendelse, som står ved magt, så længe Sikkerhedsrådets krav og betingelser over for Irak ikke er opfyldt, og der som følge heraf foreligger en trussel mod fred og sikkerhed i regionen. Den 3. april 1991 vedtog FNs Sikkerhedsråd enstemmigt resolution 687 om våbenhvilen mellem Irak og de medlemslande, der samarbejdede med Kuwait i henhold til resolution 678 af 29. november 1990. Resolutionen gjorde våbenhvilen betinget af, at Irak levede op til en række krav, herunder om brug, udvikling og tilintetgørelse af kemiske, biologiske og nukleare masseødelæggelsesvåben. Samtidig bekræftede resolutionen den fort-