Side:UfR.1917B.1 Frantz Dahl - Ugeskrift for Retsvæsen (1867-1916) og dets forgængere.pdf/2

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er valideret

2

men er under alle Omstændigheder historisk begrundet. Med en enkelt Undtagelse har den danske juridiske Tidsskriftlitteratur enten været udelukkende Domssamling eller har frembudt hint »baade-og«. Et tredje — det »rene« videnskabelige Tidsskrift — gaves kun, da C. Nyholm og P. Schjørring ved Udsendelsen af første Hæfte af »Tidsskrift for Retsvæsen«, »Ugeskriftet«s umiddelbare Forgænger, søgte at raade Bod paa den da herskende »paafaldende Goldhed« i den juridiske periodiske Litteratur. Men kun i fire Aar — 1863—66 — lykkedes det at styre efter denne Kurs. Den 16de Februar 1867 paabegyndte »Ugeskrift for Retsvæsen« Sejladsen med P. Casse og J. H. Mundt paa Kommandobroen, en Sejlads, der nu, om end med skiftende Førere, har varet halvtredsindstyve Aar. Og med de Ørsted'ske Farver som Stander.

II.

Skaber i stræng Forstand af dansk retslig Tidsskriftlitteratur var Ørsted vel ikke, men først med ham hæver den sig i Højde med den bedste europæiske, der forøvrigt ikke har saa overvættes mange Aar forud. Det ørkesløse og ufrugtbare Disputationsmageri lagde sin klamme Haand over den juridiske Produktion, hæmmede og hindrede den videnskabelige Fremdrift, og den før-Ørsted'ske Periode havde endnu ikke arbejdet sig ud af hin forældede Litteraturforms Dødvande. Enkelte, særlig svenske eller Sverige nærstaaende Forfattere, samlede og udgav deres egne eller andres Dissertationer — Ewensen, Pufendorf, Lundius, Solander, Nettelbladt o. a.[1] —, men disse Samlinger savne det specifikke Tidsskrift-Præg, hvilket man derimod snarere kan tillægge de i det 18de Aarhundrede opdukkende juridiske Almanakker, i Danmark repræsenterede af J. H. Bärens' og senere J. K. Høst's »Juridiske Lommebog«[2]. De første danske juridiske Tidsskrifter maa nærmest betragtes som trykte Rets-Journaler — Skøder, tinglæste Dokumenter, Stævninger o. a. —, saaledes den omtrent fra Midten af det 18de Aarhundrede af Praktikere, Lands-

  1. Sam. Pufendorf's Dissertiones Academicæ selectiores (Upsala 1677) er kun delvis af juridisk Indhold. Christian Nettelbladt's Themis Romano-Svecica fasciculus primus disputationum juridicarum Upsaliensium (Greifswald 1729), tilegnet Görtz' Anklager Thomas Fehman, er vistnok en af de første blandt saadanne Samlinger i nordisk Litteratur. Hidtil er hele denne Disputatslitteratur lige saa lidt undersøgt som Spørgsmaalet om den europæiske Tidsskriftlitteraturs Indsæt i Retsvidenskabens Historie.
  2. I—IV. (Kbhvn. 1795—97, 1804).