Wikisource diskussion:Hvad er Wikisource?

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Spring til navigation Spring til søgning

Afsnittet "Ophavsret" er skrevet ud fra den amerikanske ophavsret, men ville det ikke være mere rimeligt at danske brugere der udgiver danske tekster følger den danske ophavsretlovgivning? Argumentet "serverne står i USA" har jeg hørt før, men selv om den virker på mange mere lyssky sider, syntes jeg ikke vi skal bruge den.

Den danske lovgivning er mere skrap end den amerikanske, så en tekst der er fri i USA er ikke nødvendigvis fri i Danmark, til gengæld er den noget lettere at forstå: har forfatteren ikke været død i over 70 år er teksten ikke fri.

Ophavsretloven på retsinfo --Bisgaard 11. feb 2006 kl. 10:41 (UTC)

Jeg deler din holdning om, at vi for danske tekster skal holde os til den danske ophavsretslov. Det vil kunne spare os for eventuelle stridigheder, og så vidt jeg ved er det også den danske ophavsret de holder sig til på de andre danske Wikimediaprojekter. I det lys trænger afsnittet ganske rigtigt til en gennemgribende revision, ligesom siden Wikisource:Ophavsret skal gennemses og evt. revideres i denne sammenhæng. Jeg vil prøve at lave et udkast til en ny formulering af afsnittet om ophavsret her en af de nærmeste dage. --Christian S 11. feb 2006 kl. 14:18 (UTC)
Jeg har nu omskrevet afsnittet om ophavsret, så det forhåbentlig passer bedre til den danske lovgivning. Kommentarer til den nye formulering er velkomne. --Christian S 18. feb 2006 kl. 20:22 (UTC)

Det ser fint ud, ved pkt. 8 kan evt. nævnes, at det ifg. § 4 vil sige 70 år efter forfatterens og oversætterens dødsår. --Bisgaard 18. feb 2006 kl. 21:53 (UTC)

Hermed gjort. --Christian S 19. feb 2006 kl. 09:54 (UTC)

Hej derinde.

Nu ved jeg ikke, om det er et sprængfarligt emne - men ophavsretten, der jo blev indført af det britiske kongehus for at kontrollere trykpresserne, er under hastig afvikling via Internet i netop disse år og måneder. I sverige er formet Piratpartiet (lidt uheldigt navn) der alene har til formål at afskaffe ophavsretten, i Norge deltager flere universiteter og uddannelsesinstitutioner i web-initiativer med samme formål. En anerkendt britisk tænketank sagde for 2 år siden, at ophavsretten er blandt de største hindringer for fortsat udvikling - disse og mange flere fakta får vi aldrig præsenteret via mainstream medierne, som for enhver pris vil bevare ophavsretten.

Jeg er klart "farvet" i mit synspunkt, da jeg har arbejdet i fire år for at afskaffe ophavsretten. Men burde vi ikke på Wikipedia i hvert fald vurdere, om ophavsretten skal fremstilles som noget statisk og uforanderligt - eller vi skal holde vore læsere opdateret med de faktiske udviklinger.

Jeg undlader naturligvis at skrive noget selv under emnet. Men et par ord om problemstillingen fra jeres side vil jeg synes var rimeligt.

bedste hilsener Tommy Hansen Se evt. min blog http://pdfnet.blogspot.com

--87.49.109.87 19. feb 2006 kl. 14:49 (UTC)

Hej Tommy
Jeg vil ikke sige, at ophavsret ligefrem er et sprængfarligt emne, men det er så absolut et vigtigt emne her på Wikisource. Meningen med vores beskrivelse af ophavsretten her på Wikisource er at forklare, hvad vi må og ikke må her og nu, og ikke hvad vi måske må om 5 eller 10 år. For at undgå juridiske problemer skal det vi laver nu være i overensstemmelse med den lovgivning, der er gældende, uanset hvad vi ellers mener om lovgivningen. Det er andres værker, vi gengiver, og derfor ikke os, der bestemmer den ophavsretlige status på disse. Derfor går vores beskrivelse her på Wikisource heller ikke længere end til at fortælle, hvad der pt. gælder, så eventuelle misforståelser så vidt muligt undgås. Vi vil naturligvis forsøge løbende at opdatere beskrivelsen i takt med, at der sker ændringer i ophavsretslovgivningen.
Artiklen om ophavsret på Wikipedia kunne derimod godt nævne de kræfter, der arbejder for at afskaffe eller begrænse ophavsretten, det synes jeg da, at du skal foreslå dem ovre på Wikipedia (du kan jo også selv skrive noget om det derovre). Et "helligt princip" på Wikimedia-projekterne er NPOV - Neutral Poin Of View - hvilket udelukker, at vi aktivt kan propagandere for hverken afskaffelse eller bevarelse af ophavsretten, men en neutral beskrivelse af de kræfter, der arbejder for denne afskaffelse, såvel som dem, der vil bevare den, er efter min overbevisning helt i orden på Wikipedia og kan være med til at nuancere og berige Wikipediaartiklen.
--Christian S 19. feb 2006 kl. 20:04 (UTC)

Start en diskussion om Wikisource:Hvad er Wikisource?

Start en diskussion