Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/704

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
676 Sejren over Bugislav anden Pinsedag 1184.

hvor mangfoldige druknede eller bleve hængende i Dyndet. Ikke mindre end atten Skibe bleve i den Grad overfyldte af Vender, som fra de andre Fartøjer søgte Ly paa dem, at de gik til Bunds med Mand og Mus. Ivrige efter Bytte begyndte de Danske at holde inde med Forfølgelsen, medens Absalon med syv Skibe halede ud efter Fjenderne og med sin lille Flok skræmmede dem saaledes, at omtrent 100 Skibe satte Kursen ind mod Land, hvor Mandskabet fandt et Skjulested i Skovene. Fem og tredive Skibe med vendisk Adel om Bord mindskede dog nogle Gange Fart, skamfulde over at flygte for kun syv Skibe, men naar Angrebet forestod, tabte de fuldstændig Modet og kastede Heste og Rustninger over Bord for at lette Farten. Paa den Maade lykkedes det dem at naa Peene-munde ved Usedoms Nordspids, hvor Absalon fandt det raadeligst at standse Forfølgelsen; nu ved Aftentide vendte han tilbage til den øvrige Flaade.

Det var den mest glimrende Sejr, som hidtil var vundet under Venderkampen. Af den store Flaade paa 500 Skibe slap kun 35 bort, 18 sprang læk og sank, medens af Resten hvert eneste blev erobret, saa at sige uden at dansk Blod blev udgydt. Da Dagen efter 18 skaanske Skibe ankom til Flaaden, fik de for deres gode Viljes Skyld Lov til at deltage i Byttets Deling.

Absalon søgte nu at skaffe sig Kundskab om, hvilken Virkning Nederlaget havde haft paa Bugislav, og sendte Udsendinge til ham for at udspejde Sagernes Stilling; de udtalte en Beklagelse over hans troløse Adfærd og Haab om, at han nu vilde søge ved Imødekommen at vinde den danske Konges Venskab tilbage. Bugislav lod vel, som om han ikke tog sig det store Nederlag nær, men lovede i øvrigt at følge Absalons Raad.

Nu mente Absalon, det var paa Tide at sende Bud om Sejren til Kong Knud, og Tage Fynbo, Kongens Raad og mægtige Mand, fik dette Hverv. Han skulde desuden overtale Kongen til endnu i Sommer at gøre et Togt derover, for at ikke Venderne skulde samle nye Tropper. Tage naaede Knud i Jylland, og denne lod straks Befolkningen kalde til Landstinget ved Viborg. Her gav Tage en Beretning om Absalons snilde Foretagende og Kampens Udfald; som Vidnesbyrd om Sejrens Omfang havde han medtaget Bugislavs Telt. Hans Tale blev modtaget med rungende Jubel, og Opfordringen om at slutte sig til Togtet vandt alles Tilslutning.

Samtidig blev Budskabet om, hvad der var sket i Sundet ved Rugen, meldt paa en anden stor Forsamling. Kejser Frederik