Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/473

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
Adam af Bremen som Geograf. 449

ning i Oldtidens og Middelalderens geografiske Værker har tilegnet sig en almindeligere Viden om Jordens Bygning og Verdensdelenes Form. Som alle de kyndigere af Middelalderens Forfattere er han paa det rene med »Jordens Rundhed« og de himmelske Fænomener, som blive en Følge deraf, og han taler i det hele med klog Forstaaelse om de mærkelige Naturforhold i Norden, hvorom man har givet ham Meddelelse. Saaledes er ogsaa denne fjerde Bog, der danner ligesom et Værk for sig, et mærkeligt og fortjenstfuldt Arbejde inden for Middelalderens Litteratur; det var da ogsaa det første Værk, som bragte den europæiske Verden en udførlig Skildring af Nordens Naturforhold og dens Folkeslag.

Som en Prøve paa hans Skildringer skulle vi hidsætte følgende:

»Fyn, en Ø af ret anselig Omfang, ligger i Mundingen af den barbariske Havbugt nærmest efter den Ø, som hedder Vendel. Den strækker sig op imod det Landskab, som bærer Navnet Jylland, og der er paa ethvert Sted en meget kort Overfart til den fra Jylland. Her er den store Stad Odense (Odansve). I Kreds om den ligge mange Smaaøer, som alle ere rige paa Afgrøde. Og mærkes maa, at den, som vil drage [fra Hamburg] gennem Jylland til Fyn, skal tage Vejen lige i Nord, hvorimod man ved at gaa over Fyn til Sæland har Ansigtet mod Øst. Der er paa to Steder Overfart til Sæland, dels fra Fyn, dels fra Aarhus, Afstanden er ad begge Veje lige lang. Det af Naturen stormfulde Hav rummer en dobbelt Fare derved, at man, selv om Vinden er gunstig, vil med Nød og næppe undslippe Sørøveres Haand.

Sæland er en Ø i det baltiske Havs indre Bugt af betydelig Størrelse og navnkundig ved sine Mænds Tapperhed, ikke mindre end ved sin store Frugtbarhed; at rejse tværs ned igennem den tager to Dage, og dens Brede er noget nær den samme. Dens største By Roskilde (Roschald) er de danske Kongers Sæde. Øen ligger i lige saa stor Afstand fra Fyn som fra Skaane, nemlig en Nats Overfart; Vest for sig har den Jylland, Byen Aarhus samt Aalborg og Vendel, men mod Nord, hvor den ogsaa er øde, Norges-havet, mod Syd den nævnte 0 Fyn og det vendiske Hav, mod Øst strækker den sig hen mod den fremspringende Del af Skaane, hvor Byen Lund ligger.

Her er Guld i rigelig Mængde, som skrabes sammen ved Sørøveri. Thi selve Sørøverne, som hine kalde Vikinger, men hos os hedde Askmænd, betale Danekongen Afgift for at have Lov til at røve fra Barbarerne, som i talrig Mængde bo rundt omkring dette Hav.

Danm. Riges Hist. I 57