Hjælp:Søgning

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Spring til navigation Spring til søgning

Søgefaciliteter i MediaWiki[redigér]

Denne side forklarer "søg"-knappens funktion i søgeboksen, der ses på alle sider, og indstillingerne for søgeresultater i dine indstillinger.

Liste over alle sider[redigér]

Bemærk, at a-å kommer før A-Å.

For nogle andre navnerum, se Hjælp:Navnerum.

"Gå til"-knappen - sideopslag[redigér]

Ved tryk på "Gå til" knappen udføres et sideopslag. Ofte, men afhængigt af hvordan den anvendte browser fungerer, vil et tryk på [retur]-tasten på tastaturet mens søgeboksen er aktiv, også resultere i et sideopslag.

Ved et sideopslag leder Wikisource efter en side hvis titel matcher det indtastede søgeord eksakt (det vil sige med skelnen mellem store og små bogstaver).

Hvis denne artikel ikke findes i databasen, forsøger Wikisource at hente siden, der består af søgeordet som små bogstaver, men med stort begyndelsesbogstav.

Findes denne side heller ikke, foretages en fuldtekstsøgning med de(t) angivne søgeord.

"Søg"-knappen - fuldtekstsøgning[redigér]

Ved tryk på "Søg" knappen udføres en fuldtekstsøgning.

En fuldtekstsøgning vil søge efter artikler der indeholder det eller de angivne søgeord i enten titel eller tekst. Søgningen er underlagt følgende regler og begrænsninger.

Alle søgeordene skal forekomme[redigér]

Kun sider der indeholder alle ordene vil blive fundet. Så hvis du ikke fik nogen resultater, så prøv at udelade nogle ord, eller tjek om du har stavet alle ord rigtigt. Hvis du søger efter "Heste" så vil du også få alle sider, der indeholder ordet "Hesten", men ikke de sider, der kun indeholder ordet "Hest".

Undgå korte og almindelige ord[redigér]

Dette er den mest sandsynlige forklaring på en uventet fejlsøgning. Hvis det du søger efter indeholder et af de såkaldte "stop-ord" (for eksempel "the", "one", "your", "more", "right", "while", "when", "who", "which", "such", "every", "about", "onto", så vil din søgning fejle uden resultat. Korte tal og ord, der optræder på halvdelen af alle sider vil heller ikke blive fundet. I dette tilfælde, fjern disse ord og søg igen.

Se også Metas liste over stopord, der filtreres fra af databasen (siden er på engelsk).

Søgningen tager ikke hensyn til store og små bogstaver[redigér]

Søgning efter "fortran", "Fortran" og "FORTRAN" returnerer alle det samme resultat.

Kun artikler i hovednavnerummet bliver gennemsøgt[redigér]

Søgningen søger kun i hovednavnerummet (sider uden præfikserne "Wikisource:", "Diskussion:", "Hjælp:", "Skabelon:", "Bruger:" eller "MediaWiki:"). I hovednavnerummet findes kun kildeteksterne og forfattersiderne ("Forfatter:" er ikke et officielt navnerum). For at søge i de andre navnerum så sæt kryds i de tilsvarende felter i boksen "søg i navnerum" nederst på søgesiden og gentag søgningen. Du kan ændre de navnerum der som standard bliver gennemsøgt under Indstillinger->Søgeresultater->Søg som standard i disse navnerum.

Kombinerede søgninger er mulige[redigér]

Du kan søge ved at bruge de logiske udtryk "and", "or" og "not" (de skal desværre være på engelsk) og parenteser for at udføre mere komplicerede søgninger. Indeholder søgeteksten flere ord uden logiske udtryk imellem, anvendes "and" som standard.

For eksempel "indianer not amerikaner" vil returnere alle sider der indeholder ordet "indianer" og som ikke indeholder ordet "amerikaner". Søgningen "(Adolph or Adolf) and Hitler" vil returnere alle de sider der indeholder "Hitler" og enten "Adolf" eller "Adolph".


Ord med specielle tegn[redigér]

Ved søgning på ord med en trema, som f.eks. Sint Odiliënberg, afhænger søgningen og søgeresultatet af, om ë'et er gemt som ét tegn eller som "ë". I det første tilfælde kan man blot søge på Odilienberg (or Odiliënberg); i det andet tilfælde kan ordet kun findes ved søgning på Odili, euml og/eller nberg. Se også Hjælp:Specelle tegn.

Eksakt sætning[redigér]

Der er ikke muligt at søge på eksakte sætninger eller fraser. I modsætning til mange andre søgemaskiner vil en sætning, der er sat i citationstegn som f.eks. "en dåse tun" finde alle de sider, der indeholder ordene "en", "dåse" og "tun". Søgningen begrænses altså ikke til de sider, der indeholder den eksakte sætning "en dåse tun".

Søgebegrænsninger[redigér]

Ingen regulære udtryk eller wildcards[redigér]

Man kan ikke bruge Regulære udtryk eller wildcards såsom ? eller *. Hvis du ikke ved, hvad det er, så lad være med at bekymre dig om det. For at søge efter sider med ordene "båd" eller "både", så søg således: "båd or både" ("or" er det engelske udtryk for "eller").

Ord i enkelte citationstegn[redigér]

Hvis et ord optræder på en side med enkelte citationsteg omkring kan man kun finde det ved at søge på ordet med citationstegn. Det er derfor bedre at bruge dobbelte citationstegn, når det er muligt, da dette problem ikke opstår med dobbelte citationstegn. Da vi på Wikisource forsøger at gengive kildeteksterne så præcist som muligt skal man dog stadig bruge enkelte citationstegn hvor disse er anvendt i originalteksten.

En apostrof er det samme som et enkelt citationstegn, og derfor kan Mu'ammar kun findes ved at søge på præcis den stavemåde med apostrof. Et ord med apostrof-s ('s) i enden er dog en undtagelse, da det kan findes ved at søge på ordet uden apostrof og s. Denne endelse bruges stort set ikke på dansk (men meget på engelsk), hvorfor undtagelsen ikke har den store praktiske betydning ved søgning på danske tekster.

Forsinket opdatering af søgeindekset[redigér]

Af hensyn til effektivitet og prioritet tages helt nye ændringer ikke altid i betragtning ved søgninger.

Søgeindstillinger[redigér]

Søgning i forskellige navnerum[redigér]

Når man laver en søgning foretages søgningen kun i de navnerum man har valgt i sine indstillinger. For at søge i andre navnerum kan man sætte eller fjerne markeringer i "Søg i navnerummene"-boksen, der sis neders på siden med søgeresultater og derefter trykke på "søg"-knappen nederst i boksen. Afhængig af browseren kan nogle navnerum stadig være markeret fra en tidligere søgning, men ikke længere være aktive. For at sikre, at søgningen er aktiv i det markerede navnerum kan man fjerne markeringen og derefter genmarkere navnerummet.

Når man søger i billede-navnerummet bliver søgningen foretaget i billedbeskrivelserne. For at søge i titlerne kan man bruge Speciel:Imagelist. Denne liste medtager også de billeder, der ikke har en beskrivelse.

Søgning på flere sprog[redigér]

Dette er endnu ikke muligt, men der er en forespørgsel på at indføre denne funktion, se MediaZilla:1837.

Omdirigeringer kan udelades[redigér]

Marker eller fjern markering ved "List omdirigeringer" i "Søg i navnerummene"-boksen nederst på siden med søgeresultater.

Der bliver søgt på wikiteksten[redigér]

Der bliver søgt på wikiteksten (kildeteksten, det man ser i redigeringsboksen). Denne skelnen er relevant for links med alternativ tekst (piped links), links til andre sprog, specielle tegn (hvis ê er kodet som ê finder man det ved at søge efter ecirc), o.s.v.

Fremhævning[redigér]

Et udsnit af de sider, der indeholder søgeordet eller -ordene, vil blive vist med søgeordet eller -ordene fremhævet med rødt. Du kan i dine indstillinger angive, hvor mange linier af teksten, der skal vises, og hvor meget tekst der skal vises pr. linie.

Hvis du f.eks. søger efter "bil" finder du kun de sider, der indeholder selve ordet "bil", hvorimod sider der kun indeholder ordet "biler" ikke vil blive fundet ved søgning på "bil". På sider, der indeholder begge ordene "bil" og "biler" vil ordet "biler" dog også blive fremhævet, da det indeholder søgeordet "bil".

Søgemaskiner[redigér]

Google[redigér]

URL-adressen

http://www.google.com/search?q=site%3Awikisource.org+%22interwiki+link%22

søger efter frasen interwiki link i wikisource.org — d.v.s. i alle sprogudgaver af Wikisource (xx.wikisource.org), men ikke i xx.wikipedia.org eller meta.wikimedia.org.

%3A er et kolon (:), %22 et dobbelt citationstegn ("), og + svarer til et mellemrum ( ); %20 kan også bruges som mellemrum.

Bemærk, at underscore (_) ikke svarer til et mellemrum: indsættes det i URL'en resulterer det i en søgning efter ord, der rent faktisk indeholder underscoren i de pågældende positioner. Det vil altså sige, at

http://www.google.com/search?q=site%3Awikipedia.org+%22interwiki_link%22

finder sider, der indeholder ordet interwiki_link.

Se også[redigér]