Hjælp:Introduktion

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Spring til navigation Spring til søgning

Dette er en generel introduktion til Wikisource. Linkene ovenfor leder hen til mere specifikke introduktionssider om forskellige aspekter af Wikisource. Hvis du er ny her, så læs denne side først. Læs også gerne siden Hvad er Wikisource?.

Om Wikisource[redigér]

Wikisource er et projekt, der forsøger at bruge wikiprincipperne til at opbygge en samling af danske kildetekster. Det vil sige at Wikisource er et projekt hvor alle kan redigere. Wikisource er en del af Wikimedia Foundation og et søsterprojekt til Wikipedia, den frie encyklopædi. Kildeteksterne på Wikisource kan ofte bruges som supplement til Wikipedias encyklopædiske artikler.

Blive involveret[redigér]

Vær ikke bange for at bidrage. Hvis du laver en fejl kan andre hjælpe med at rette den for dig. Vi er en gruppe af bidragydere, og vi hjælper dig gerne hvis du har brug for hjælp. Du kan tilføje eller redigere kildetekster når som helst du vil, hvadenten du er logget ind eller ej. Du kan kontakte de andre bidragydere ved at lægge en kommentar eller et spørgsmål på den fælles diskussionsside, Skriptoriet.

Brugerne arbejder hele tiden på at forbedre Wikisource ved at færdiggøre og formatere eksisterende tekster eller ved at tilføje nye tekster. På seneste ændringer-siden ses de nyeste af disse redigeringer. På nuværende tidspunkt har vi 3.434 sider med kildetekster! Inden du tilføjer nye tekster bedes du læse disse introduktionssider.

Wikisources funktioner[redigér]

Faneblade: I toppen af hver side er der en række links i form af faneblade. Disse faneblade giver adgang til en række sider, der har relation til den side, du ser på. Klik på "diskussion" for at se diskussionssiden, hvor du kan diskutere siden og dens indhold med de andre brugere. "rediger"-fanen giver mulighed for at redigere de fleste sider på Wikisource. Du kan se, hvem der tidligere har redigeret siden og også se ældre versioner af siden ved at klikke på "historik"-fanen. Hvis du er logget ind kan du flytte sider til en ny titel ved at klikke på "flyt".

Ved siden af selve teksten er der en menu med fire sektioner.

Navigation: Navigationssektionen er hovedmenuen, der indeholder links til vigtige sider om Wikisource. Forsiden linker til forskellige vigtige sider på Wikisource, ligesom vigtige nyheder om Wikisource kan offentliggøres her. Forsiden for skribenter linker til forskellige sider om Wikisource, opgaver du kan hjælpe med at løse, politikker, retningslinger m.m. Skriptoriet er projektets generelle diskussionsside hvor du kan skrive et indlæg, hvis du har brug for hjælp eller på anden måde vil i kontakt med de andre brugere. Seneste ændringer er en liste over de seneste redigeringer på Wikisource. Tilfældig side vil føre dig til en tilfældigt valgt side, og Hjælp fører dig til hjælpesiderne. Donation fører til en side hvor du har mulighed for at støtte Wikisource og de andre Wikimedia-projekter økonomisk.

Søg: Søgeformularen giver mulighed for at søge efter tekster på Wikisource. Hvis du kender sidens nøjagtige titel kan du skrive den i søgefeltet og derefter trykke på [Gå til]. Hvis du vil lave en søgning ved hjælp af nøgleord så skriv dem i søgefeltet og tryk [Søg]. For avanceret søgning se Hjælp:Søgning.

Værktøjer: Denne menusektion indeholder en række værktøjer. Hvad henviser hertil viser en liste over de sider på Wikisource, der indeholder et link til den side, du ser på. Relaterede ændringer viser de seneste ændringer for de sider, som den aktuelle side henviser til. Læg en fil op giver mulighed for at tilføje et billede eller en anden mediefil til Wikisource. Specielle sider er en liste over automatisk genererede sider på Wikisource. Disse sider kan ikke redigeres. Udskriftsvenlig udgave genererer en udskriftsvenlig version af den aktuelle side. Permanent link indsætter links i toppen af siden, der giver mulighed for at bladre mellem den nuværende og tidligere versioner af siden.

Andre sprog: Dette menuafsnit indeholder links til tilsvarende sider på Wikisource-projekter på andre sprog. ⇔-tegnet ved siden af sproglinkene giver mulighed for at sammenligne den aktuelle side med en tilsvarende side på et andet sprog.