Spring til indhold

Hjælp:Introduktion til redigering

Fra Wikisource, det frie bibliotek

Den mest basale wikifunktion er "redigér"-knappen. Du kan redigere de fleste sider på Wikisource. Sandkassen er en side, der er oprettet udelukkende til at lave redigeringstest, så du er velkommen til at bruge den til at eksperimentere og afprøve de forskellige redigeringsfunktioner. Da ideen med Wikisource er, at den skal være en troværdig samling af kildetekster bør kildeteksterne ikke redigeres, med undtagelse af fejlrettelser og eventuelt formattering. Du er dog velkommen til at tilføje nye kildetekster eller hjælpe med at færdiggøre ufærdige tekster.

Grundlæggende redigering

[redigér]

Når du klikker på redigér øverst på en side kommer du til redigeringsskærmen. Boksen indeholder sidens tekst og kode, og du kan nu redigere denne for at forbedre siden. Under redigeringsboksen finder du en indsæt-boks. Ved at klikke på et af symbolerne vil dette automatisk blive indsat på curserens plads i redigeringsboksen.

Når du er færdig så skriv en kort beskrivelse af dine ændringer i Beskrivelse-boksen. Beskrivelsen kan være uddybende eller spartansk, alt efter hvad du føler for. For eksempel vil andre bidragydere forstå, at beskrivelsen "typo" betyder, at du har rettet en mindre stave- eller tegnsætningsfejl. Præcise redigeringsbeskrivelser betragtes som god etikette, og at efterlade et tomt beskrivelsesfelt vil invitere de andre bidragydere til grundig undersøgelse af dine redigeringer.

Hvis der kun er tale om en mindre ændring kan du markere den som mindre ved at afkrydse feltet Dette er en mindre ændring under beskrivelsesfeltet. Denne funktion er kun tilgængelig for brugere, der er logget ind. Det er muligt at skjule mindre ændringer i "seneste ændringer"-listen. Bemærk, at det ofte betragtes som dårlig opførsel at markere store ændringer som mindre. Hvis du ved en fejl får markeret en stor ændring som mindre, så lav en ligegyldig ændring (som f.eks. at tilføje et mellemrum et ligegyldigt sted) og skriv "den forrige ændring var ikke mindre" eller lignende i beskrivelsen.

Forhåndsvisning er et praktisk redskab at bruge før man gemmer sine ændringer. Forhåndsvisning viser dig, hvordan siden vil se ud, når du har gemt den, så det er en god måde at korrekturlæse eller bare se, at formateringen virker som den skal. Vis ændringer-knappen vil vise dig forskellen mellem den eksisterende og den redigerede version side om side med markering af forskellene.

Når du er færdig, så klik på Gem side for at gemme din redigering. Den nye version af siden vil så blive vist med det samme.

Wikiformatering (Wiki Markup)

[redigér]

Wikisource bruger en speciel syntaks, der kaldes Wikitext eller Wiki markup til at lave næsten alle slags formateringer i teksterne. Wikiformatering er specielt designet med henblik på, at det skal være nemt at bruge.

Grundlæggende formatering

[redigér]

Tekst kan fremhæves ved at omkranse den med apostroffer.

  • ''kursiveret tekst'' (dobbelte apostroffer).
  • '''fed tekst''' (tredobbelte apostroffer).
  • '''''kursiveret og fed tekst''''' (femdobbelte apostroffer).

Overskrifter

[redigér]

Overskrifter (så som "Overskrifter" ovenfor) bruges til at opdele en side i afsnit.

  • = Første niveau overskrift = (bruges stort set aldrig, svarer til sidetitlen øverst på siden).
  • == Andet niveau overskrift == (det mest brugte overskriftsniveau, svarer til "Wikiformatering (Wiki Markup)" ovenfor).
  • === Tredje niveau overskrift === (et underafsnit, svarende til "Overskrifter" ovenfor).
  • ==== Fjerde niveau overskrift ==== (et under-underafsnit, bør ikke bruges, hvis det kan undgås).
  • ===== Femte niveau overskrift ===== (bør stort set aldrig bruges).

Digte og vers

[redigér]

Den nemmeste måde at formatere digte og vers er ved at indsætte koden <poem> umiddelbart før første vers og koden </poem> umiddelbart efter sidste vers (poem (engelsk) = digt).

Eksempel:

Kode     vises som
<poem>
Altid frejdig, når du går
veje, Gud tør kende,
selv om du til målet når
først ved verdens ende!

Aldrig ræd for mørkets magt,
stjernerne vil lyse!
Med et Fadervor i pagt
skal du aldrig gyse!

Kæmp for alt, hvad du har kært;
dø, om så det gælder!
Da er livet ej så svært,
døden ikke heller.
</poem>

Altid frejdig, når du går
veje, Gud tør kende,
selv om du til målet når
først ved verdens ende!

Aldrig ræd for mørkets magt,
stjernerne vil lyse!
Med et Fadervor i pagt
skal du aldrig gyse!

Kæmp for alt, hvad du har kært;
dø, om så det gælder!
Da er livet ej så svært,
døden ikke heller.

[redigér]

Du kan let lave links til en side på Wikisource, på en anden wiki eller på Internettet.

  • [[wikilink]] (link til en side på Wikisource ved at omgive den med dobbelte kantede paranteser. Du kan også lave et link til en anden side og "gemme" det under en anden tekst end sidetitlen: [[wikilink|klik her]]).
  • [http://example.org] (link til en side på Internettet ved at omgive URL-adressen med enkelte kantede paranteser. Dette vil resultere i et tal omkranset af kantede paranteser ligesom dette: [1]. Du kan give linket en tekst ved at lave et mellemrum efter URL-adressen efterfulgt af den ønskede tekst: [http://example.org klikk her]).
  • For yderligere hjælp angående interwikilinks, links til andre sprog og projekter, se Hjælp:Interwikilinks.

Kategorier

[redigér]
  • [[Kategori:Kategorinavn]] (Tilføjer en side til en kategori.)
  • For yderligere hjælp til brug af kategorier se Hjælp:Kategorier

Se også:

[redigér]