- 142 -
Retsgrundlaget for aftalen mellem staten og Christiania er den foreløbige aftale af 31. maj 1972 og udfaldet af mødet i kulturministeriet den lå. juni 1973. Her mødte forsvars-, social- og kulturministrene som regeringens befuldmægtigede, uden at de havde bemyndigelse til at træffe videregående be- slutninger end hvad der fremgik af regeringsbeslutningen af 6. marts 1973. Efter det, der kom frem på mødet i kulturministeriet, skulle der udskrives en idékonkurrence for områdets fremtidige anvendelse, og beboerne kunne blive i Christiania, i hvert fald indtil udfaldet af konkurrencen forelå, samtidig med at der I blev givet bosættelsen karakter af socialt ekSperiment.
Efter regeringsskiftet i Januar l97h fragik regeringen anerkendelsen af Christiania som socialt eksperiment, og det blev for5øgt fremstillet på den måde, at aftalen indeholdt en nøjagtig tidsmæssig begrænsning på 3 år, uagtet notatet fra mødet den lå. juni 1973 udtrykkeligt sætter brugsrettens varighed i relation til idékonkurrencen.
Den indgåede aftale er i det hele misligholdt af re- geringen, dels ved at idékonkurrencen aldrig er blevet ud- skrevet, dels ved at det sociale eksperiment aldrig er ført ud i livet.
Selv om det er vanskeligt at angive det nærmere indhold af begrebet socialt eksperiment, må man kunne gå ud fra, at ministre, der med embedsmænd deltager 1 et møde for blandt andet at orientere herom, må have forestillet sig noget kon- kret dermed. Christiania har haft rimeligt grundlag for at forvente, at eksperimentet bestod deri, at man på beboernes egne vilkår afprøvede en hypotese under stadig iagttagelse fra faglig kompetent side, efterfulgt af en bedømmelse (evaluering), alt med omsorg for de mennesker, der var genstand for ekspe-