Side:Christianiadommen - Østre Landsrets dom af 10. februar 1977.djvu/148

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

- 148 -

skellige forudsætninger, men de kan formentlig opdeles i 3 hovedgrupper: de der er tvunget til ophold i Christiania på grund af sociale tilpasningsvanskeligheder, de der er der frivilligt af samvittighedsgrunde, og de der blot ud- nytter Christiania og dermed skaber vanskeligheder for Christiania?

Den førstnævnte gruppe omfatter blandt andet kriminelle, stofmisbrugere, sindslidende personer og bortløbne børn. Christianias samlivsformer har for mange af disse haft en beundringsværdig positiv virkning. Der er - ikke mindst gen- nem politidirektørens redegørelse af 2. oktober 1975 - Opbyg- get en falsk myte om Christiania som arnested for kriminalitet,mer

Balvig-rapporten påviser, at det er lykkedes at holde kriminalite- ten i Christiania på et lavere niveau, end man skulle for- vente.

Også for så vidt angår stofmisbrug, tyder Balvig-rappor- ten på, at Christiania har en kriminalitetsdæmpende virkning. Dette er endvidere bekræftet af Københavns magistrat i skrivel- se af 13. juli 1976 til socialministeriet (bilag 219) og af vidnerne socialrådgiver Tine Bryld og direktør Ernst Helge Larsen. På dette område har Christiania haft et særdeles po- sitivt samarbejde med de institutioner, der tager sig af stof- misbrugere. Selv om der i Christiania er et betydeligt forbrug af hash, betyder dette ikke, at man går ind for brug af hårde stoffer; tværtimod har man altid bekæmpet salg og brug af disse i Christiania.

Hvad angår de sindslidende, er der henvist til, at 26, overlæger ved Københavns hospitalsvæsens psykiatriske af- delinger har udtalt sig positivt om Christianias evne til at hjælpe sådanne dårligt stillede til selvtillid og til at få en mening med tilværelsen: