Spring til indhold

Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/222

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er blevet korrekturlæst

204

Søer, Kildevæld og Lunde, opkaldte efter Guder.

vistnok forstaas som Tis Væld, Baldersbrønde paa Sjælland henføres allerede af Saxo til Balder.

Den store Helgeaa i Skaane kan maaske forklares som den hellige Aa, men i øvrigt er det rindende Vand, afset fra Kildespringet, vistnok ikke, hverken i Danmark eller de andre nordiske Lande, bleven kaldt efter Guddomme. Nørre og Sønder Næraa i Fyn bære sandsynligvis Njørds Navn; men det sidste Led i Ordet er i hvert Fald ikke Aa, saaledes som de gamle Former Nærdøvæ, Nærthughæ klart godtgøre.

Som det især er den lille Sø, der mærkes med Gudens Navn, saaledes er det den lille Skov, Lunden. Odinslund findes i Skaane og flere Gange i Sverige, Frølund paa Sjælland og i Jylland, Frøbøke i Halland, Frøslunda og Frølunda ofte i Sverige. Nærlunda ligger ved Helsingborg. Tislund hed en Skov ved Ringsted. Byen Tislund i Malt Herred ligger ved en høj Banke bevokset med Egekrat, paa hvilken der knejser en mægtig 6 Alen høj Sten, der kan ses i vid Afstand. Et tredje Tislund findes i Rangstrup Herred i Sønderjylland. Thorslunde forekommer flere Gange i Danmark, Nærlunda (Nærdhalunda) ofte i Sverige. Om den større Skov, with, minde maaske Landsbyerne Tiset i Sønderjylland (gammel Form: Tiswith) og ved Aarhus.

Endelig finde vi Guders Navne sammensatte med Betegnelser for Templer eller Helligdomme, saaledes Odense (Othensvi) paa Fyn, og maaske Oddense i Salling, Oense i Hatting Herred og Vojens i Gram Herred. Det er muligt, at flere af de Byer, der hedde Hov eller i hvis Navne Stavelsen hov findes, oprindelig have faaet Navn af et Gudehov, saaledes ogsaa den Kirke Hof, som Valdemar I skænkede til Ringsted Kloster. Og naar Odense ved sit Navn minder om, at det var det berømte Offersted paa Fyn, saa bringer Viborg os i Erindring om, at her var en lignende Helligdom for Jylland, idet dets ældste Navn Wiberg, Wibiærgh, klart nok peger hen paa den til Guderne viede Høj.