Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/587

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
Lunds Domkirke indvies 1145. 561

staaende; han drog til sin kære Fødeø Fyn og tog Kutten i Odense Kloster, men døde umiddelbart efter, den 27. August 1146.

Kong Erik havde vist sig ret rundhaandet mod Kirker og Klostre ved at tilstaa Gaver og Privilegier — saaledes for det af Peder Bodilsøn, hans Brødre og Moder stiftede St. Peters Kloster i Nestved (Fig. 208) — han havde arbejdet i god Forstaaelse med Ærkebisp Eskil, og det er karakteristisk, at paa en af Erik Lams Mønter for første Gang Ærkebispens Billede findes jævnsides med Kongens (Fig. 209).

Paa denne Tid blev der rundt om i Landet arbejdet med stor Kraft paa Opførelsen af nye Kirker og paa skøn Udsmykning af de ældre. Efter at der gennem Aartier var bygget paa Ærkesædets store Kirkehus i Lund, kunde det endelig indvies ved en stor Fest i Høsten 1145. Landets Konge var vel ikke selv til Stede, men derimod de to Prinser Svend Erikssøn og Knud Magnussøn, flere danske og svenske Bisper, foruden en talrig Forsamling af gejstlige og Lægmænd. Der er bevaret til vore Dage saa store Dele af Assers og Eskils Domkirke, og saa lykkelig er Restaurationen i nyere Tid bleven udført, at vi endnu faa et fuldt Indtryk af Kirken, som den da stod. Den var bygget af Sandstenskvadre som en treskibet Basilika med korte Tværarme. Hovedskibet løftede sig frit op over Sideskibene og havde fladt Bjælkeloft, medens Sideskibene dækkedes af Krydshvælvinger. En Buerække, der hvilede paa afvekslende bredere og smallere Piller, dannede Hovedskibets Sidevæg. Den prægtige Korrunding, delt i flere Stokværk og foroven kranset af et aabent Søjlegalleri, udgør en af Kirkens skønneste Dele; den har sit Forbillede i Kirker i Rhinlandene, hvorfra i det hele Bygningskunsten i Danmark stærkest paavirkedes (Fig. 210).

Samtidig med Indvielsen skænkede Eskil Kirken og dens gejstlige kostbare Gaver og omordnede Kapitlet. En Provst havde tidligere været Brødrenes øverste, nu oprettedes den høje Stilling som Ærkedegn (Archidiaconus), og samtidig have sikkert Brødrene ophørt at leve efter augustinske Munkeregler; det er blevet et verdsligt Kapitel af ikke regelbundne Præster. De ældre Præbender

209. Ment. præget i Lund for Erik Lam.

Danm. Riges Hist. I 71