Spring til indhold

Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/682

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
654 Rundkirker.

Kirke bygget, som Krigsmanden Esbern Snare rejste i Kalundborg; paa dens fire Fløje knejsede ottekantede Taarne med spidse Spir som en Skærmvagt omkring det højere, firkantede Midttaam (Fig. 243).

I det hele viste den almindelige Byggelyst jævnlig Trang til at forsøge sig i varierende Former. Den af Kridtsten byggede ottekantede Kirke i Store heddinge havde et højere Midtrum med en ved otte Søjler afgrænset Omgang, og der byggedes Rundkirker med den hellige Gravs Kirke i Jerusalem som fjernt Forbillede, saa-ledes Thorsager i Aar-husegnen, Horne Kirke ved Faaborg, flere Kirker paa Bornholm og den til St. Mikael viede, nu nedbrudte Kirke i Slesvig. Absalons Fætter Sune Ebbesøn byggede i Bjernede en Rundkirke, som dækkedes af et kegledannet Tag, ud af hvis øverste Del Taarnet rejste sig (Figg. 244, 245). Thi Taarne skulde de statelige Bygninger have. Det er alt omtalt, hvorledes Absalon ombyggede Kirken i Fjenneslev og gav den Taarne (S. 595). Mangen en Landsbykirke fik nu Taarne, saaledes i Skaane og i Sydslesvig ofte runde Taarne, andensteds firkantede, stundom endog Tvillingtaarne (Fig. 246).

I Landsbykirkerne kom Teglen nærmest til Anvendelse ved Ombygninger eller ved Restavration; dog blev paa Valdemarstiden en hel Del Kirker paa den sydlige Side af Laaland og Falster byggede af Tegl.

239. Granitrelief fra Øster Starup Kirke.