Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/72

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er blevet korrekturlæst

58

Hallstatt- og La Tène-Kultur.

Vaaben og Redskaber, og de maatte hidrøre fra en Tid, der laa forud for Romernes Fremtrængen over Alperne; Mønter med gallisk Præg vidnede klart om, at Genstandene skrev sig fra Gallerne, hvilket Folk i det hele optraadte mægtigt og toneangivende i Landene Nord for Alperne i det 4. og 3. Aarhundrede f. Kr. I Modsætning til Hallstattsagernes tynde, udplattede Former viste der sig her kraftig Profilering, Afrunding og Koncentrering; Linierne vare skønt dragne, Spiralen og den saakaldte Triskele spillede en stor Rolle. Denne Industri har haft betydelig Udbredelse i Vesteuropa, saaledes i Frankrig og England; den har sat sine Mærker i de sydlige Dele af Tyskland og langt op i Rhinegnene.

46. Bæltehage. Bøjlenaale.

Vi kunne i Danmark paavise tydelige Spor baade af Hallstatt- og La Tène-Kulturen, om end den første af disse ikke er stærkt repræsenteret og her i Landet ikke tilkendegiver sig som gaaende forud for La Tène-Industrien. Det tveæggede saavel som det enæggede og let krummede Sværd ere karakteristiske for mange La Tène-Fund (Figg. 44-45). Bæltehagen, der med sin krogede Spids holder Remmen sammen, har Søsterformer i Udlandet; den kendes især fra talrige bornholmske Fund, men ogsaa fra Sønderjylland. Herhen hører endvidere den ejendommelige Bøjlenaal, der breder sig til et skedeformet Leje for Naalens Spids; den er funden rundt om i Danmark, men især paa Bornholm (Fig. 46).

Fra denne Tid skrive sig ogsaa nogle mærkelige Fund af Vogne, især de fra Dejbjerg Mose ved Ringkøbing fremdragne. Den ene af dem har kunnet næsten sammensættes helt, og den viser ikke blot, hvor langt man var naaet i Haandværksdygtighed, men tillige, med hvor stor kunstnerisk Sans man arbejdede. Hjulenes Nave og Eger ere fortrinligt drejede, Fælgerne ere dannede af eet Asketræsstykke, som er bleven bøjet i Kreds ved Ophedning og derpaa omlagt med et stærkt Jernbaand i glødende Tilstand. Enderne af Vognsiden vare indtappede i runde Stokke og tillige sammenholdte ved Bronzebeslag, ligesom lignende Beslag i drevet Arbejde