Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/722

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
Saladin erobrer Jerusalem 1187. 694

Saladins Vold; de Kristne havde for en Løsesum tinget sig Ret til at drage bort, men over de hellige Steder skulde nu Hedningefyrsten raade. Hvert Kors var bleven knust, hver Klokke brudt, Kirkerne rensede for Kristendom og viede til Allah. Den store Ulykke føltes tungt rundt om i Verden, men den skabte ogsaa Villighed til at ofre og Enighed mellem Folkene. Pave Gregor VIII kaldte straks i en glødende Skrivelse alle Kristne til Kamp og Kors-fart. Enhver skulde bringe Ofre, og de, som ikke droge af Sted, burde med Penge støtte det hellige Foretagende.

Kong Knud havde netop samlet sine Stormænd, Bisper og Høvdinger til et Møde i Odense i Julen 1187, da Udsendinge fra Paven ankom og forkyndte Budskabet om Kristenhedens store Tab. Hver Mand i Forsamlingen blev bevæget, Taarer stod i alles Øjne, og man hørte dybe Suk, men Sorgen gjorde for en Stund alle tavse. Ingen kunde finde Ord til at svare Udsendingene, da omsider Esbern Snare stod op og bad om Lov til at tale. Stor er den Sorg, som Budskabet har bragt os — sagde han — men af Pavens Mund have vi ogsaa hørt de vise Raad. Lad os intet Øjeblik glemme vort Folks store Bedrifter i Fortid og Nutid, ved de Danskes Tapperhed værges endnu Grækenland, i Italien, Normandiet, England have de vist deres Vaabens Skarphed, med Finner, Sember og Vender have de kæmpet og overalt gjort sig Landene underdanige. Saaledes har Higen efter et berømmeligt Navn drevet dem frem, og Efterkommerne bør ikke som Udskud svigte den vundne Ære; al Borgerkrig bør være forbi og de Danske gaa i en nyttigere Kamp, maaske forestaar der os en hæderfuld Sejr over Tyrannen, dersom vi tage vor Del i de helliges Lod; lad dem, som ikke selv kunne drage af Sted, hjælpe med deres Midler, for at alle kunne faa Andel i Lønnen.

Efter Mødet traadte femten Mænd sammen i et Udvalg for at raadslaa om, hvordan man kunde virke for Sagen. Man besluttede, at Budskabet skulde forkyndes paa Tinge og at der skulde prædikes derom i Kirkerne, for at saa mange som muligt kunde fristes til at tage Del i Foretagendet. Tillige skred man til at bygge »Snækker«, som vare i Stand til at modstaa Stormene paa Havet og til at medføre et tilstrækkeligt Forraad af Proviant.

Imidlertid var Korstoget bleven prædiket rundt om i Landene. Englands og Frankrigs Konger besluttede at drage af Sted i Forening, men allerede under Forberedelsen opstod der et bittert Fjendskab imellem dem. Kejser Frederik tog selv Korset og beredte alt