Side:Højesterets dom af 28. marts 2018 i sag 225 2017.pdf/7

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

- 7 -

  • HbA1c
Ved markant forhøjede blodglukoseværdier (typisk over 15 mmol/l) eller HbA1c (over 10 %) eller ved skønnet behov udbedes tilsyn fra diabetesafdelingen som anført ovenfor.”

Styrelsen for Patientsikkerhed har i mail af 19. april 2017 til Fyns Politi anført bl.a. følgende om forståelsen af instruksen af 21. september 2010:

”Fyns politi har fremsendt vedhæftede retningslinje fra 2010, der blev anvendt i FAM, Svendborg sygehus i 2013, og anmodet om besvarelse af følgende:
1) Giver den vedhæftede retningslinje fra September 2010, der blev anvendt på Svendborg sygehus, anledning til at ændre eller præcisere Styrelsens erklæringer af 26. marts 2014 og 8. januar 2015?
2) Giver den vedhæftede retningslinje i øvrigt Styrelsen anledning til at fremsætte bemærkninger?
Instruksen ”Diabetes (standard 3.3.1)” af 21. september 2010 er gældende for Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus.
Ved gennemlæsning af instruksen findes afsnittet "Håndtering af den indlagte diabetes patient", med underafsnittet "Patienter med erkendt diabetes indlagt med anden lidelse" relevante for sagen, hvori der står:
"Mange patienter vil være fuldt i stand til at varetage egen diabetesbehandling under indlæggelsen"
Styrelsen for Patientsikkerhed kan oplyse, at alene patienter med et stabilt blodsukker kan varetage egen diabetesbehandling under indlæggelsen.
Patienter med insulinbehandlet sukkersyge, mavesmerter og kvalme, har øget risiko for at udvikle for højt eller for lavt blodsukker, da de ikke kan spise regelmæssigt, som det var tilfældet med A.
A var med sit sygdomsbillede med insulinbehandlet sukkersyge, mavesmerter og kvalme ikke egnet til, at skulle varetage egen diabetesbehandling, som det også blev understreget ved retsmødet.
Der står desuden:
”Der anbefales til vurdering af diabeteskontrollen:
  • Blodglukose x 8 i mindst et døgn
  • HbAlc
Ved markant forhøjede blodglukoseværdier (typisk over 15 mmo1/l eller HbAlc (over 10 %) eller ved skønnet behov udbedes tilsyn fra diabetesafdelingen som anført ovenfor”
Lægen skal derfor ordinere hyppige blodsukkermålinger og lægge en plan for hvordan sukkersygen skal behandles, når patienten ikke kan spise eller kaster op.