Side:J. Cl. Pingel - Til Grundlovens Forstaaelse.pdf/11

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

Vor Forfatnings Grundprinciper.

Under en monarkisk Regeringsform er en med Fyrstenavn og Fyrste­værdighed beklædt fysisk Person Ene-Indehaver af den hele Statsmagt. Som Statsmagtens Personifikation og Samfundets Enhedsrepræsentant er han Statens enevældige Styrer og Overhoved, dens Monark. Hos os har Monarken fra Arilds Tid været en Konge ligesom nu, men nu er i Følge Grundlovens § 1 Regeringsformen indskrænket-monarkisk; derfor er Kongen ogsaa i Følge Grundlovens Bestemmelser ikke længer udelukkende souverain Hersker, men er begrænset i eller tildels ude­lukket fra den fulde Statsmagts Myndigheds Udøvelse.

Femte Junigrundloven undgik at personificere Kongemagten som Statsmagtens uundværlig Enhed, men ved bestemte Grundlovs­ formler søgte den at indskrænke Kongeindflydelsen til det mindst mulige, og affattede de Formler, i hvilke Kongemagten defineredes, saa uheldigt, at den, som Tscherning skrev,[1]) tog Statsmagtens forgrenede Ytrings­former for selve Statsmagten, og derved tabte den Enhed i Stats­magten af Syne, som maa søges i den Personifikation, der, især hvor Kongemagten skal bevares, maa fremstilles som Kilden, hvorfra Stats­magten udflyder igjennem sine forskjellige Forgreninger. Ved Juni­grundlovens enkelte Paragrafer troede man udtømmende at kunne angive Kongemagtens Indhold og Kongens Ret saaledes, at ingen Be­føjelse skulde tillægges ham, uden at der kunde paavises en Grund­lovsparagraf som Hjemmel derfor. Dette lod sig vel ikke gjøre, men det kom dog ikke klart nok frem, at Kongemagten i Følge vor For­fatning, angiver Landets Styrelse.

Herpaa er der delvis raadet Bod ved vor gjældende Grundlovs § 11, som nærmere definerer Kongemagtens Indhold og derved be­stemmer Forfatningens Karakter saaledes: »Kongen har med de i


  1. A. F. Tscherning til Bedømmelse af Forfatningsstriden. Kjøbenhavn 1865.