Side:Rigsretsdom af 22. juni 1995.pdf/24

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
Rigsretsdom 22. juni 1995 536

at bringe flygtningespørgsmålet ind i valgkampen, var der i øvrigt i tiltaleperioden en betydelig debat blandt politikerne, i medierne og i befolkningen om flygtningepolitikken. Det er imidlertid bemærkelsesværdigt, at nedprioriteringen af de tamilske familiesammenføringssager i langt den største del af tiltaleperioden ikke blev alvorligt anfægtet af nogen. I betragtning af, at administrationen af hele flygtningeområdet var "gennemsigtig", er der grund til at antage, at omverdenen, herunder Folketinget, havde kendskab til, hvordan administrationen foregik, og accepterede nedprioriteringen. Det er således karakteristisk, at Dansk Flygtningehjælp, der kendte til administrationen, og som havde gode kontakter til en række medlemmer af Folketinget, forholdt sig passiv indtil december 1988, at hverken Bjørn Westh eller Ole Espersen, som gennem skrivelserne fra Erik Ninn-Hansen blev særskilt underrettet om nedprioriteringen, reagerede, og at nedprioriteringen ikke blev anfægtet under samrådet i Folketingets Retsudvalg den 27. september 1988.
 Erik Ninn-Hansen måtte som minister og folketingsmedlem lytte til, hvad der rørte sig i befolkningen, og der er efter vores opfattelse ingen tvivl om, at der i befolkningen var et udbredt ønske om, at flygtningeområdet, herunder familiesammenføringerne, blev administreret på en sådan måde, at tilstrømningen af flygtninge og deres familiemedlemmer blev begrænset.
 Hertil kommer, at regeringen i hele tiltaleperioden havde som målsætning, at så mange tamilske flygtninge som muligt skulle vende tilbage til Sri Lanka, så snart forhol-