Diskussion:Phædon

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Spring til navigation Spring til søgning

Problemer med formatering af tekst[redigér]

God dag

Med min første Wiki-side er jeg ikke helt tilfreds. Man har jo nok gjort så meget som muligt for at gøre det nemt at bruge Wiki'en, men det forekommer mig svært at opnå de retningslinjer, som er givet om oprettelse af nye sider.

Der siges at man skal skrive bogen ind så det ser ud som originalteksten, men det finder jeg meget svært.

Jeg har følgende problemer:

1: Hvordan "align'er" man teksten til "begge sider" (text-align:justify) samtidig med at man bestemmer linjeskiftene? Når man indsætter "linebreak" er teksten ikke længere "justified".

2: Jeg fandt efter lang tids reseach ud af hvordan man laver store "startbogstaver", men når man prøver at gemme teksten som PDF bliver teksten efter disse store startbogstaver smidt ned på næste side. Hvordan løses dette?

Så snart løsningerne på disse problemer er givet, kopierer jeg resten af bogen ind, og sørger for at der kan læses korrektur på den, men jeg gider ikke skrive den ind nu, for så at skulle bruge timer på at ændre hele formateringen senere.

På forhånd mange tak!

HansFrederik 14. okt 2011, 03:02 (UTC)

Goddag og velkommen til wikisource.
Softwaren er hovedsageligt skrevet til at gøre det nemt at redigere wikipedia, så den er ikke altid tilpasset til den slags formatering, vi bruger. Nogle ting kan dog gøres nemmere ved at oprette skabeloner, der indeholder de mange <div>-koder og den slags. Vi kan for eksempel sagtens oprette en skabelon til rød tekst, hvis du er interesseret.
Angående punkt 1, så tror jeg nok, at det ikke er muligt. Jeg plejer heller ikke at bevare linjeskiftene på præcis samme steder som i originalteksten medmindre det er et digt eller lignende. Som en vejledende tommelfingerregel kunne man måske sige, at det er forfatterens arbejde, vi ønsker at gengive nøjagtigt, ikke sætterens. (Det ville alligevel kun blive helt præcist med indskannede billeder af originalen.) Men hvis det er dig, der ligger teksten ind, så må det også være dig, der bestemmer hvor præcist, du vil gengive originalen, og hvis du ønsker, at gengive hver enkelt linjeskift, så er det helt ok. Men i så fald har jeg et lille tip: hvis du indsætter <poem> i starten af afsnittet og </poem> i slutningen, så behøver du ikke alle <br />'erne.
Angående punkt 2, så har jeg ikke umiddelbart en løsning, men jeg vil tro, en eller anden på en af de andre wikisource-sprogudgaver, har strikket en skabelon sammen, der løser problemet. Jeg vil lede lidt rundt omkring og vende tilbage med en skabelon, hvis jeg finder noget.
Og noget lidt andet end det, du spørger om: Har du overvejet at lægge indskannede billeder af værket op? (Gerne i en samlet fil i formatet DjVu) Det vil gøre det langt nemmere for andre at hjælpe lidt til med korrekturlæsningen, og hvis du bruger DjVu-formatet, så kan softwaren automatisk hente OCR-tekst ud af filen, der så bare skal rettes til og formateres. Det giver mindre tastearbejde. Jeg har skrevet lidt vejledning om korrekturlæsning via DjVu-filer på Wikisource:Korrekturlæsning, hvis du er interesseret. Der er den ulempe at "Download som PDF" så holder helt med at virke. Det er noget programmørerne har lovet at arbejde på, men det er ikke til at sige, hvornår det bliver rettet. Peter Alberti 15. okt 2011, 18:08 (UTC)
Jeg har prøvet at lave en skabelon til store startbogstaver, {{Startbogstav}}, som ser ud til at virke ok, men jeg kan ikke lige få den til at snakke sammen med PDF-funktionen. Der er generelt mange problemer med PDF-funktionen. Peter Alberti 16. okt 2011, 14:48 (UTC)
Tjah, startbogstaverne virker stort set på Bruger:Peter Alberti/testside, men hvis de kombineres med <poem> eller <div>'er, der rykker margenen ind, så ser det ud til at give bøvl i PDF-funktionen. Nogen perfekt løsning kan jeg ikke finde på. Peter Alberti 16. okt 2011, 17:34 (UTC)Tak for hjælpen Alberti.

Jeg har nu lagt hele teksten op, men ikke bearbejtet alle detaljer i hele dokumentet endnu.

Måske kan du hjælpe mig med at linke original-scannet til siden her? Det findes på: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ph%C3%A6don_eller_om_Si%C3%A6lens_Ud%C3%B8delighed.pdf

Mange tak!

Jeg har tilføjet et hoved med link til PDF'en. Jeg håber det passer nogenlunde til hensigten. Peter Alberti 20. okt 2011, 15:47 (UTC)

Korrekturlæsning[redigér]

Kære Herr Alberti

Mange tak for de forskellige tiltag til Phædon og oprettelsen af forfatter MM, m.v.
Jeg havde dog med hensyn til originalindscanningen tænkt mig noget i retning af hvad der findes i [Oliver Twist] her på siden.
Når man der redigerer siderne bliver de sat side om side med originalen, hvilket jo er ekstremt praktisk for validering af teksten! Er noget i den retning muligt?

Mvh HansFrederik

Ja, det er bestemt muligt, og jeg havde også en mistanke om, at det var det, du mente. Det er bestemt også det system, jeg selv foretrækker. Jeg har foreløbigt oprettet en indeksside, Indeks:Phædon eller om Siælens Udødelighed.pdf. Den side har links til sider, hvor teksten kan sættes side om side med originalen, men for at drage fordel af det, skal teksten flyttes herfra og dertil. De har på fransk wikisource lavet et værktøj til at automatisere den type flytning (det er en dokumentationsside på en:Help:Match and split), men jeg har ikke prøvet at bruge det før, så jeg skal lige læse lidt op, inden jeg kan gå i gang. Jeg arbejder på sagen. Peter Alberti 21. okt 2011, 15:24 (UTC)
Hm, "match-and-split"-metoden kan jeg ikke lige få til at virke. Jeg går i gang med stille og roligt at kopiere teksten manuelt istedet. Det er ikke den hurtigste løsning, men det burde være til at finde ud af. Peter Alberti 22. okt 2011, 06:23 (UTC)
M&S virker bare dersom det er et tekstlag i filen, og det ser det ikke ut til at denne filen har. (Det samme gjelder for DjVu-filer: Hvis de har tekstlag, kan M&S brukes, hvis de ikke har tekstlag er M&S ubrukelig.) "Tyvärr" (som det heter på norsk. :-P ) Hvorvidt M&S fungerer med PDF i det hele tatt, vet jeg ikke. V85 24. okt 2011, 21:41 (UTC)
Ja, det må være derfor, jeg ikke kunne få det til at virke. Men nu er hele teksten flyttet til sidenavnerummet, hvor den nemt kan sammenlignes med originalen. Peter Alberti 29. okt 2011, 07:57 (UTC)
Tusind, tusind tak, Alberti! Jeg havde slet ikke set dit store arbejde før nu (Af en eller anden grund fik jeg ingen E-Mail denne gang). Jeg har genindsat min fiktive spalte:
"{| align=left cellpadding=20
|-
!-
|"
så centrerede overskrifter passer med teksten. Jeg håber det er i orden? Det ville dog være fint hvis Headeren kunne "tages ud" af denne spalte.
Af en eller anden grund vises pdf-side 199 (den aller sidste) ikke som redigerbar side! Har du et tip?
Af en eller anden grund er mellemrummene på de første sider (pdf-sider 1-43) mellem siderne større end på de sidste (pdf-sider 45-199), jeg kan bedre lide de større mellemrum, kan dette standardiseres? Igen mange tak! Et super arbejde du har gjort! Nu mangler vi bare nogen, der har lyst til at læse korrektur!
At flytte headeren uden for den fiktive spalte er ikke noget problem. Det med linket til den sidste side i pdf'en er noget sværere. Det er ikke noget, jeg har lagt mærke til før, men det må være en fejl i det JavaScript-program, der laver sidelinksene. Desværre er JavaScript lige lovlig teknisk til mig. Hvis jeg støder på en løsning, skal jeg nok vende tilbage med den, men umiddelbart går det lidt hen over hovedet på mig.
Forskellen i størrelsen af mellemrum bunder i, at du i starten brugte <br> og senere bare tomme linjer mellem siderne, og i at jeg bare kopierede det blindt til sidenavnerummet. Softwaren fjerner automatisk tomme linjer nederst på en side, men ikke <br>. Det kan standardiseres ved at indsætte <br> nederst på hver af de ca. 150 sidste sider, men desværre ikke helt automatisk. Peter Alberti 15. nov 2011, 18:23 (UTC)