Spring til indhold

Side:Annaler for nordisk oldkyndighed og historie (IA AnnalerForNordiskOldk1847).pdf/360

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er blevet korrekturlæst

Sammenfatte vi nu altsaa i Korthed Resultaterne af de foregaaende Undersögelser, saa blive de disse:

  1. At Hornindskriften er reengotisk, tildeels fra et ældre Stadium end den hos os gjennem Vulfilas Bibeloversættelse bekjendte Sprogform; den er rimeligvis fra det 1ste eller 2det Aarhundrede efter Christus, og charakteristisk derved at den udtrykker baade aabent i og ai ved e, aabent u og au ved o, samt det indlydende b ved v.
  2. At den saavelsom Alfabetet er affattet etsteds i det östlige Danmark eller Eygotland, og nærmest er at henföre til den gepidiske Green af Goterne.
  3. At Vitherne eller Indbyggerne af Withesleth ere identiske med Gepiderne, Eygotland med Gibidánjôs.
  4. At Gepiderne eller Goterne i Danmark i 1ste og 2det Aarhundrede efter Christus, og rimeligviis fra deres förste Fremtræden i disse Egne, vare i Besiddelse af fuldstændig Jærnkultur.


NOGLE BEMÆRKNINGER OM VÖLUSPÅ; ved Brynjolf Snorrason.

Fölgende Bemærkninger ere nærmest fremkaldte ved en ny Udgave af de eddiske Digte, som udkom i Christiania sidstafvigte Vinter under fölgende Titel: Den ældre Edda, Samling af norröne Oldkvad, indeholdende Nordens ældste Gude- og Heltesagn, udgivet efter de ældste og bedste Haandskrifter, og forsynet med et fuldstændigt Variant-Apparat af P. A. Munch. Denne Udgave af de herligste Levninger af vor fælleds Oldtidsliteratur, er et nyt Beviis for, hvor megen Interesse samme nu har vundet blandt Norges Lærde, og hvor megen Umage man gjör sig for