Side:Betænkning afgivet af Forfatningskommissionen af 1937.pdf/27

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
29

Under dettes 2den Behandling stillede Patursson til Forslagets Bestemmelse om, at Antallet af Rigsdagens Medlemmer skulde fastsættes ved Valgloven, Ændringsforslag om følgende Tilføjelse: „Det forbeholdes Befolkningen paa Færøerne at ytre sig angaaende Færøernes Repræsentation paa Rigsdagen“. Dette Ændringsforslag forkastedes, og ved 3die Behandling forkastede Landstinget Grundlovsforslaget.

————————————

I Rigsdagssamlingen 1936—37 fremsatte Statsmister Stauning Forslag til Lov om Nedsættelse af en Kommission til Overvejelse af Spørgsmaalet om Ændringer i Grundlovens Forfatningsbestemmelser. (Rigsdagstidende, Tillæg A. Sp. 2755, Folketingets Forhandlinger Sp. 1045, 1456, 2215, 2309, Landstingets Forhandlinger Sp. 504, 528, 580, Tillæg B. Sp. 327, Tillæg 0. Sp. 135, 151).

Kommissionen skulde herefter bestaa af 19 Medlemmer, hvoraf 16 skulde vælges af Rigsdagen. Statsministeren skulde lede Kommissionens Arbejde som Formand. Kommissionen skulde derhos tiltrædes af Justitsministeren og Indenrigsministeren.

Kommissionens Opgave skulde være at overveje og behandle Spørgsmaal om Ændringer i Grundlovens Forfatningsbestemmelser, særlig om Overgang til et Etkammer-System, om Anvendelse af Folkeafstemning og om Nedsættelse af Vaigretsalderen.

Kommissionens Arbejde skulde tilendebringes med Afgivelse af Betænkning og eventuelt Forslag til Ændringer i Danmarks Riges Grundlov senest ved Udgangen af Juni Maaned 1938.

Det i Sagens Anledning nedsatte Folketingsudvalg, der afgav Betænkning den 18. December 1936, delte sig i et Flertal (Socialdemokrater, Radikale og Konservative) og et Mindretal (Venstre). Flertallet var enedes om at udvide Tallet paa Medlemmer, valgt af Rigsdagen, med 4 til i alt 20, samt om at udelade den specielle Angivelse af, hvilke Forfatningsbestemmelser der skulde ændres. Flertallet indstillede Forslaget til Veatagelse med disse Ændringer, der var tiltraadt af Statsministeren. Et Mindretal inden for Flertallet (Konservative) havde ønsket, at der til Kommissionen som Medlem mer var knyttet Repræsentanter for den statsretlige Sagkundskab, men havde frafaldet at stille Forslag herom.

Kommissionens Mindretal (Venstre) kunde ikke tiltræde Lovforslaget, idet man havde den Anskuelse, at Kommissionsarbejde om Grundlovsspørgsmaalet var overflødigt, og vilde foretrække, at Forslag om Grundlovsændringer paa normal Maade fremsattes paa Rigsdagen.

Til Forslagets 2den Behandling i Folketinget var der uden for Betænkningen stillet Ændringsforslag gaaende ud paa, at Kommissionen ogsaa skulde behandle Spørgsmaalet om Overgang til Republik og om Kirkens Adskillelse fra Staten, samt at Kommissionen skulde have afsluttet sit Arbejde med Udgangen af Juni 1937.

Disse Ændringsforslag blev forkastet, medens Forslaget med de af Udvalgsflertallet stillede Ændringsforslag vedtoges, hvorefter Forslaget oversendtes til Landstinget, der vedtog det uforandret.

Forslaget stadfæstedes den 3. Februar 1937.

————————————