Side:Carl Georg Holck - Den danske Statsforvaltningsret.pdf/45

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

35

Ansøgninger om Embeder og Bestillinger, eller om Fritagelse for Tiltale, Eftergivelse eller Formildelse af idømte Straffe, eller med Hensyn til Embeds- eller Bestillingsmænds Klager over deres Foresatte, s. nu Lov 2. Febr. 1866.

Den paa Ansøgningen eller Klagen afgivne Resolution meddeles Vedkommende gjennem den lokale Øvrighed.




Tredie Afsnit. Embedsmændenes Retsstilling.

§ 15. Begreb og Inddelinger.

Begrebet Embedsmand kan bestemmes dels materielt med Hensyn til de med Embedet forbundne Funktioner, dels formelt med Hensyn til, om han har kongelig Udnævnelse eller Konfirmation.

Bestemmes det materielt, kan det vel tages i en saa vid Forstand, at derunder indbefattes Enhver, som har Forretninger at udføre for en offentlig eller privat Institution (derimod ikke for private Mænd), saasom Kommuner, Stiftelser, osv., s. Kassefdn. 8. Juli 1840 § 1, Pensionslov 5. Jan. 1851 § 1; men i egentlig Forstand tænkes ved Embedsmand nærmest paa en Statsembedsmand, s. Grl. 1849 § 22, 3. og 4.M.(Grl. 1866 § 17, 3. og 4. M.), Grl. 1863 § 14, 2. og 3. M., hvor ved uden Tvivl maa forstaaes Enhver, hvem det af Statsmagten er overdraget at udføre Statens Forretninger. I snevrere Forstand skjelner man mellem egentlige Embedsmænd og Bestillingsmænd, s. Kassefdn. 8. Juli 1840 § 1. Begrebet om en egentlig Embedsmand synes at maatte bestemmes som den, hvem det af Statsmagten er overdraget selvstændigt at virke for de egentlige Statsformaals Fremme, navnlig for Udførelsen og Overholdelsen af de Love og Retsforskrifter, ved hvilke Virksomheden for de forskjellige Statsformaal reguleres. Derimod er det neppe noget afgjørende Kriterium, om det er

3*