Side:Christianiadommen - Østre Landsrets dom af 10. februar 1977.djvu/98

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er blevet korrekturlæst

- 98 -

en fornemmelse af, at politiets indstilling til kommunens børnearbejde er blevet skærpet. Ifølge medarbejdere har politiet optrådt provokerende, for eksempel i forbindelse med undersøgelser for narkotika. En ung mand blev for eksempel standset af uropatruljen og provokerende beskyldt for at have stoffer på sig, hvad han ikke havde. Den unge, der var ca. 14-15 år, blev forskrækket ved at se politiet og forsøgte et stikke af, og politiets fremgangsmåde var ret håndfast. Specielt uropatruljen har efter vidnets opfattelse indtaget en ret kontrær holdning.

 Efter brevet til politidirektøren var der et vist samarbejde, som siden har fortonet sig. Vidnet ser heri en kritik af børneværnets arbejde. Der har få gange været fællesmøder, hvor det blev bekræftet, at når børneværnet var inde i billedet, holdt politiet sig i baggrunden. Mathiesen fra uropatruljen har deltaget i disse møder.

 Ungdomsklinikken, der var en selvejende institution, arbejdede hovedsagelig med narkotikamisbrug hos unge. Et møde, der afholdtes den 17. september 1973 hos vidnet, medførte, at ungdomsklinikkens arbejde nu blev samordnet med børneværnets.”

 Man vidste, at mange af børnene røg hash, men kendte ikke tilfælde af brug af hårde stoffer. Under besøg i Christiania har vidnet selv oplevet, at de positive kræfter i Christiania tog afstand fra hårde stoffer. Vidnet så en sammenstimlen og hørte råb omkring forhandlere, der søgte at sælge hårde stoffer. Disse forhandlere blev håndfast smidt ud af nogle børn bistået af voksne.

 Der har naturligvis været forbrug af hårde stoffer i Christiania, men det var en meget fremherskende indstilling i Christiania, at man var imod de hårde stoffer. De har ikke