Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/102

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er blevet korrekturlæst

84

Jydske og fynske Mosefund.

bindelse med, at Oldsagerne aldrig tale om nogen Individualitet, hverken om det individuelle Menneske eller det enkelte Folk. Derfor har da Arkæologien ogsaa saa lidt kunnet yde Hjælp til Oplysning om de etnografiske Forhold i Europa, naar ikke spredte Vidnesbyrd fra historiske Kilder gave bestemte Fingerpeg.

58. Dragt og Vaaben fra Mosefundene.

Imidlertid kunne dog enkelte Fund vække Anelser om vigtige Begivenheder eller kaste et skarpere Strejflys hen over et enkelt Tidspunkt, saa at et Billede virkelig ruller op for Beskueren; man har ikke længer nødig at gætte sig frem fra mange spredte, lidet talende Oldsager. Dette er Tilfældet med de store jydske og fynske Mosefund. De fleste af disse kom for Dagen under Frederik VII’s Regeringstid. Thorsbjerg Mose i det sydlige Angel, Nydam i Sundeved, Vimose, liggende en god Mil Nordvest for Odense, og Kragehul, halvanden Mil Sydøst for Assens, alle havde de skjulte Skatte i Forvaring og vandt sig Ry som Gemmesteder. Nogle nørrejydske Søer og Moser indeholdt ligeledes Fund, der vare beslægtede med disse større Nedlægninger.

Det er Krigeres Vaaben og Udstyr, som ere gemte her, ja egentlig hele Hærskarers, hvad der bl. a. vil fremgaa af, at man i Nydam optog 106 Sværd, 552 Spydspidser, flere Hundrede Lansestager og lige saa mange Pileskafter, 70 Skjoldbuler af Jern og saa fremdeles. Vi kunne ved Hjælp af de fundne Sager se, hvorledes en Kriger var udrustet fra Top til Taa. En ulden Kjortel, hvis For- og Bagside dannes af særskilte Tøjstykker,