Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/344

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er blevet korrekturlæst

320

Skibenes Udrustning.

under Rælingen og som, naar Aarerne ikke benyttedes kunde lukkes ved en Klap. Rorkarlene have siddet paa en flyttelig Bænk eller rettere en Kiste, hvori de havde deres Klæder og Fødevarer gemte. Roret var hængt paa den Styrbords Laaring. Paa Dækket var der i Skibets Midte 3 Opstandere med Tværarme foroven, paa hvilke Raa og Sejl kunde henlægges, naar de ikke benyttedes, og Folk dog frit bevæge sig derunder. Paa Opstanderne har ogsaa Teltaasen hvilet, som bar det Telttag, hvormed man tjældede Skibet til Beskyttelse mod Regn eller Solskin; det støttedes tillige af skraat krydsende Teltbukke (Fig. 111), og Lærredets Sider fastgjordes i Huller under Rælingen.

Fil:Danmarks Riges Historie vol.1 320a.jpg
111. Udskaarne Dyrehoveder paa Teltbukkenes ovre Ende. 115.
Fil:Danmarks Riges Historie vol.1 320b.jpg
112. Aaretold, med Hul for Hamlebaandet (fra en i Gokstadskibet fundet Baad). 15.

Dette Fartøj er baade smukt og snildt bygget, dets Ræling er parallel med Vandlinien, og først hen imod Stævnen er den bøjet stærkt opefter. Med 40 Mand om Bord har Skibet haft et Dybgaaende af 3½ Fod og Rælingen været 3 Fod over Vandet, det har aabenbart kunnet løbe hurtigt og dreje let. Mange af dets enkelte Dele vare fint udskaarne og malede med forskellig Farve (Fig. 111—13). Udenbords kunde det behænges med runde Skjolde, afvekslende gule og sorte og halvvejs dækkende hinanden, hvilken Skjoldrække yderligere har givet Fartøjet et pynteligt Udseende.

I Løbet af den sidste Halvdel af det 10. Aarhundrede skulde imidlertid Skibsbygningskunsten gøre et endnu større Skridt fremad og naa et Højdemaal som ingen Sinde tidligere. De store, herligt-