Spring til indhold

Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/49

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er blevet korrekturlæst

35

Stenalderen i andre Lande.

Eks. efter en foretaget Beregning paa Sjælland endnu o. 3400 Stenaldersgrave eller Rester af saadanne, i Ølstykke og Arts Herreder alene 380. Da nu endvidere paa lavere Kulturtrin Menneskene gerne udvikle sig langsomt, taler meget for, at Stenalderens Periode har strakt sig gennem nogle Aartusinder. Men eet er vist, alle Spor pege hen paa, at samtlige Dele af det gamle Danmark dengang vare bebyggede. Midt inde paa Jyllands Hede er der tit gjort Fund fra Stenalderen; Køkkenmøddingerne, der som omtalt af mange anses for de ældste Vidnesbyrd om Mennesker, og ligeledes de store Kystfund findes ofte ude paa Smaaøerne. Paa Hesselø i Kattegat, paa Anholt og Bornholm er der gjort Stenaldersfund, saa at Urindvaaneren paa sin Baad har besøgt Havets fjerne Øer og taget Bopæl her.

Til denne Skildring af Stenalderen skulle vi endnu kun knytte nogle Bemærkninger om den tilsvarende Periode og Kultur i andre Lande. Køkkenmøddinger af lignende Art som de danske findes i Frankrig ved Kanalens Kyst, i Irland, i Portugal og andre Steder, og Dysser ere spredte over hele Vest- og Nordeuropa, dog ikke i Rusland, ja de kunne under vekslende Former forfølges langs hele Middelhavets Kyster. Med Hensyn til Jættestuerne stiller Forholdet sig noget anderledes. Den sydligste Gangbygning af dansk eller nordisk Form findes ved Mysunde; i Tysklands Kystland og endvidere i Holland forekomme ganske vist Jættestuer, men dels ere de ikke hyppige, dels afvige de noget fra den danske Form, i Bretagne, paa de britiske Øer, i Spanien og Portugal forekomme ligeledes Gangbygninger af meget forskellige Former, hvorimod Europas midterste Del og Østeuropa hinsides Weichsel ganske savne dem. Hvad Oldsagernes Form angaar, have de nordiske i det hele stor Lighed med det sydlige og vestlige Udlands, skønt det øvede Øje vil kunne kende de nordiske Oldsager fra alle andre Landes, f. Eks. fra de tyske.

Inden for Norden har Skaane ensartede Forhold med Landskaberne Vest for Øresund, dog udvise kun Kystegnene Stenaldersfund, de savnes i de indre, klippefulde og skovklædte Egne. Halland og til Dels Bleking synes at være lige saa rigt repræsenterede ved Grave og Oldsager som Skaane, selv om der i Mindesmærkernes Art er nogen Afvigelse; saaledes har Halland ingen Jættestuer, Bleking hverken Jættestuer eller Dysser, kun Gravkister. Landene omkring Gøtaelven og Venern fremvise en stor Mængde Grave fra Stenalderen, i det hele af samme Art som de danske, dog byggede af flade

5*