48
Urnegrave.
benyttet Stenalderens Høje til Gemmested for Urnerne; vistnok hver anden Høj over en Dysse eller Jættestue fra Stenalderen har maattet tjene til Gravplads i det senere Tidsrum, og stundom sattes Urnerne ned i Jordfylden under Dækstenen over det større Gravkammer. Det Gravgods, der nedlagdes med Asken i Urnen, er gerne meget beskedent, saasom Knive, Smaatænger, Synaale, Knapper, Naale eller Smykker, kun meget sjældent Sværd.
Som Stenaldershøjene, saaledes laa denne Tids Høje ikke tæt ved Boligerne, ikke i Dalenes Hulning eller langs Aabredderne, derimod paa de Højdedrag i Nærheden, som afsluttede Udsigten; saaledes blev hele Rækken af Høje synlig fra Bygden. Man yndede i det hele i Oldtiden at rejse Højene paa Bakker med vid Udsigt over Havet, et krummende Aaløb eller en blank Sø. Saaledes sejlede man dengang ned ad Lejreaa forbi en Række Høje paa Skrænternes Ryg, og oppe over Vestervandet Sø i Thy knejser en tætliggende Tylvt af Høje, hvorfra man atter ser talrige Høje i Horisonten (Fig. 41).
Hverken af Gravene eller de andre Fund lære vi noget nærmere om Folkets religiøse Tro. Enkelte Fund have dog været karakteristiske, saaledes optog man i en Høj ved Hvidegaard ved Lyngby foruden andre Bronzesager et Foderal af Læder, der var lukket paa den ene Side ved at en Bronzestang var stukket gennem en Række Øskener: indeni laa der saa besynderlige Ting som Halen af en Snog, Underkæben af en Egernunge, en Falkeklo, en Konkylie fra Middelhavet, en lille Tang og to Knive, den ene i en Skede af Læder, den anden omviklet med Læder, en Tærning af Træ, fremdeles en lille Flintkniv, der var helt indsyet i en Beklædning af Tarm. I et smukt dekoreret Bronzekar fra Maglehøj ved Frederikssund fandtes lignende Bestanddele: enkelte Smaaknogler af Væsel, Los, Snog, et Stykke af en Fugls Luftrør, en Rønnekvist, nogle Stykker Kul og Svovlkis o. s. v. Taskens saavel som Æskens