Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/806

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
778 Gregor IX giver Kongen økonomiske Begunstigelser.

Stormænd, som hin Forræder holdt i Fangenskab. En Kvægpest hærgede Landet i det forgangne Aar, og nu i Aar har Hungersnød og et haardt Vejrligt voldt mangfoldige Menneskers Død. Selv disse tusind Mark have vi kun med største Besvær kunnet skaffe til Veje og ved at enkelte betalte langt over Pligt; thi vore Fjender besidde vort Guld og Sølv til deres egne Sjæles Ulykke.

Vi have ogsaa Vidnesbyrd om, hvordan der i den følgende Tid maatte gribes til overordentlige Foranstaltninger for at komme ud over de økonomiske Vanskeligheder. Kongen faar saaledes af Paven Lov til at have en Kannik fra hver af Landets Domkirker i sin Tjeneste, uden at denne derfor skulde ophøre at nyde det ham tillagte Præbende, skønt han ikke opholdt sig ved Kirken. Senere gives der Kongen Tilladelse til, at seks af hans Klærke, som ikke have tilstrækkelig store Indtægter af det Beneficium, de besidde, maa have Ret til at nyde et andet Embede ved Siden af, selv om der med det var forbundet Sjælesørgerpligter. Ja, Paven giver endog Kong Valdemar Ret til at tilbagetage forskellige kongelige Rettigheder, som han og hans Forfædre, trættede ved Overhæng og ublu Begæring, til Rigets store Skade havde bortgivet, uagtet de ved Overtagelse af Tronen havde aflagt Ed paa at ville bevare Rigets og Kronens Rettigheder ubeskaarne; dog maatte ved saadan Tilbagekaldelse andres billige Krav ikke tilsidesættes, og den maatte ikke finde Sted over for Kirker og fromme Stiftelser (1240).

Alle disse Forholdsregler vidne klart om, i hvilken Grad Kongen arbejdede under økonomiske Vanskeligheder, og naar vi dog se ham uddele Gaver, om end især til Slægtninge, og tilstaa Begunstigelser, kan der næppe være Tvivl om, at Landets hele Styrelse maa være bleven ledet med nøje Kendskab til, hvad Folket kunde yde, og hvor stort et Skattetryk det kunde taale.

Et Vidnesbyrd om, i hvor høj Grad finansielle og økonomiske Forhold beskæftigede Kong Valdemar og hans Embedsmænd, foreligger i den mærkelige Kong Valdemars Jordebog. Navnet svarer kun halvt til dette Arbejdes Indhold 1). Det er en Samling

1) Hvad der er bleven betegnet som »Kong Valdemars Jordebog«, er en Bække Optegnelser af statistisk, økonomisk og topografisk Natur, der findes i Haandskriftet A. 41 i det kgl. Bibliotek i Stockholm. Dette 153 Blade store, smukt udstyrede Haandskrift er i Begyndelsen af det 18. Aarh. bleven købt i København af den svenske Samler J. G. Sparfvenfeldt for 12 Skilling Dansk. Haandskriftet begynder med en Kalender, hvori Dødsdagene for de fleste Medlemmer af Valdemarernes Familie ere optegnede, derefter følger største Delen af Jordebogsoptegnelserne