Side:UfR.1917B.1 Frantz Dahl - Ugeskrift for Retsvæsen (1867-1916) og dets forgængere.pdf/8

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er valideret

8

tilfredsstille, dels fordi han paa Forhaand er sat i Kundskab om »Ugeskriftet«s væsentlig praktiske Tendens, dels fordi i første Linie »Tidsskrift for Retsvidenskab« er i Stand til at byde ham det, han eventuelt maatte savne i »Ugeskriftet«. Maaske har »Ugeskriftet« udsendt Aargange, hvor de mest udpræget Praktikere have fundet Stof, som efter deres Opfattelse nærmest rangerer med litterær Vinduespynt. Men en saadan Klage, hvis den overhovedet har existeret, er ganske sikkert forstummet, »Ugeskriftet«s litterære Afdeling gik en ny Æra imøde under H. Munch-Petersen's maalbevidste og energiske Ledelse. At det først og fremmest er danske Forhold, der har været og maa være Genstand for »Ugeskriftet«s Opmærksomhed, er næsten givet a priori, men ogsaa for betydningsfulde, videnskabelige og legislative, Foreteelser i Udlandet har det haft Blikket aabent, selv om det, allerede af Pladshensyn, stundom kun i kortere »Meddelser« har kunnet henvise dertil[1]. Der er Nutidsfænomener, som den særlig interesserede mulig kunde have ønsket fyldigere belyst — international Privatret, den sociologiske Retning indenfor Retsvidenskaben, den moderne Friretsbevægelse o. s. v. —, men at gøre alle tilpas, er ligesaalidt tænkeligt nu som paa Theognis' Tid. Hovedsagen er, at Tidsskriftets Læsere faar det Indtryk, at Redaktionen fra sit Hlidskjalv med Øjne som en Los iagttager og følger Begivenhederne og indretter sig derefter.

Om Højesteretssagfører Otto Julius Levison's Styre vilde det vistnok være noget overdrevent at bruge dette Billede. 1874 overtog han Eneledelsen efter J. H. Mundt, der efter P. Casse's Afgang 1870 havde udgivet Ugeskriftet[2], og han beholdt den, indtil han i Slutningen af Aaret 1905 afgik ved Døden[3]. Omhyggelig og nøjagtig som faa var Levison, samvittighedsfuld næsten til Ængstelighed, i Besiddelse af prøvet juridisk Dygtighed og Takt, fyldt af virkelig og ægte Respekt for Videnskaben og dens Krav. Men en stærk Initiativets Mand var han ikke, hans Kendskab til europæisk Retsvidenskabs Udvikling, til Europas Lovgivning og Lovgivningsspørgsmaal noget begrænset, de litterære Bidrag

  1. Allerede paa dette Sted kan det maaske bemærkes, at Mænd som Deuntzer, Torp og Munch-Petersen under det Levison'ske Régime vare Hovedforfattere af de for største Delen usignerede »Meddelser«
  2. 1872 var Levison indtraadt i Redaktionen.
  3. Født 20. Februar 1835 i København, død sammesteds 7. December 1905.